Deze kleren groeien mee met je kind

Foto: Petit Pli

Mama

Deze kleren groeien mee met je kind

Print
Kleine kinderen groeien toch zo snel uit hun kleertjes, maar daar heeft de Londense ontwerper Ryan Yasin iets op gevonden. Zijn op origami geïnspireerde ontwerpen van Petit Pli sleepten zelfs een prestigieuze James Dyson-award in de wacht, die wordt uitgereikt aan veelbelovende designers voor de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen tijdens hun eerste twee levensjaren maar liefst zeven keer van kledingmaat veranderen. Dat vertaalt zich voor de ouders in gemiddeld 2.000 euro aan kinderkleding tot hun oogappel drie kaarsjes mag uitblazen. Daarnaast is de massaproductie van die kleine kleertjes niet milieuvriendelijk. Er wordt enorm veel water gebruikt, en de koolstofemissies en afvalbergen zijn groot.
 


Tot drie jaar

Maar dat was voor de uitvinding van de 24-jarige Ryan, die de toekomst van kinderkleding weleens in positieve zin zou kunnen veranderen. De jongeman viel terug op zijn studies vliegtuigbouwkunde en bedacht een lichte textielsoort met de zogenaamde - zeer wiskundige - poisson-factor. Materialen die daar aan voldoen, reageren op een trek- of drukbelasting en kunnen in twee richtingen groeien. Anders gezegd: de kleertjes van zijn merk, die was- en recycleerbaar zijn, passen zich aan de grootte van het kind aan als het tussen drie maanden en drie jaar is.

Ryan heeft tot op heden meer dan vijfhonderd prototypes ontwikkeld die iets weg hebben van de ontwerpen van de Japanse designer Issey Miyake. Hij is van plan om het prijzengeld van 2.000 pond (omgerekend 2.187 euro) dat bij de award hoort te gebruiken om onderhandelingen met potentiële investeerders verder te zetten en zijn bedrijf uit te breiden.
 

NIET TE MISSEN