Yannick (21) viel vijftig kilo af, maar bleef zich schamen over zijn buik. Zo ziet hij er nu uit

Fit & Gezond

Yannick (21) viel vijftig kilo af, maar bleef zich schamen over zijn buik. Zo ziet hij er nu uit

Rechtenstudent Yannick was een dikkerdje in de middelbare school, maar tegenwoordig vind je hem vier keer per week in de fitness. Hij viel op drie jaar tijd vijftig kilo af en kreeg een atletisch lichaam. Alleen zijn buik, waar hij overtollig vel had, bleef een enorm probleem voor hem. “Zelfs als ik een vriendin had, durfde ik bij haar nooit mijn T-shirt uitdoen”, zegt hij in het programma ‘Complex’ op Vijf, waar hij voor het eerst zijn buik durfde tonen.

Yannick (21) viel vijftig kilo af, maar bleef zich schamen over zijn buik. Zo ziet hij er nu uit

“Op mijn zwaarst woog ik 143 kilo. Ik trok me niet veel aan van mijn gewicht, we aten thuis vrij ongezond.” Wie Yannick nu ziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat hij ooit veel dikker was. Nu is hij een sportieve man van 92 kilo, alleen het vel aan zijn buik herinnert hem aan dat lijf van toen. “Het is de grootste schaamte die ik heb”, zegt hij. “De rest van mijn lichaam verandert, maar die buik blijft. Het is de reden waarom ik altijd grote T-shirts draag. Ik vind het ongemakkelijk om mij andere mensen te zijn omdat ik altijd denk dat ze die buik zien.” Ook in de liefde is zijn buik een struikelblok. “Ik durf mij niet te geven. In het verleden heb ik relaties nooit mijn T-shirt durven uitdoen. Het houdt mij tegen om intiem te zijn.”

Volgens plastisch chirurg Carl Van Waes valt het probleem van overtollige huid niet op te lossen met sporten. “Sporten maakt het net erger”, zegt hij. “Als Yannick meer sport, gaat hij meer vermageren en zal er dus meer huidoverschot zijn”. De enige oplossing is een buikwandcorrectie, die zowel horizontaal als verticaal moet gebeuren. Vooral verticaal zal Yannick er een groot litteken aan overhouden.

Yannick (21) viel vijftig kilo af, maar bleef zich schamen over zijn buik. Zo ziet hij er nu uit

Volgens Van Waes maken mensen die erg veel zijn afgevallen en overtollige huid moeten laten weghalen, meestal geen probleem van de littekens die ze overhouden aan de operatie. “Hij zal een groot litteken hebben, maar de vorm van zijn lichaam zal spectaculair veranderen”, zegt hij. Dat is precies waar Yannick op hoopt: een lichaam waarmee hij naar het strand durft gaan zonder dat hij zijn T-shirt moet aanhouden.

Zes maanden na de operatie heeft Yannick inderdaad een grote streep op zijn buik, maar zijn overtollig vel is wel verdwenen. “Een prachtig resultaat”, noemt hij het. “Ik voel me veel zelfzekerder, het is echt zoals ik hoopte. Ik loop gewoon in T-shirt over straat en denk er zelfs niet meer bij na dat mensen kunnen staren. Ik heb onlangs een vriendin gehad enbij haar heb ik zelfs mijn T-shirt kunnen uitdoen. Het was een hele stap voor mij, maar zij zei: “Er is niets om je over te schamen”. Toen heb ik de klik gemaakt. Als ik dit niet gedaan had, zou ik nu nog altijd ongelukkig rondlopen.”

Zo ziet Yannick er nu uit:

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Complex’ met Dorien Leyers is opnieuw te bekijken op donderdag 7 september om 22u20 op Vijf

NIET TE MISSEN