© Shutterstock

Vrouwen van middelbare leeftijd slapen niet genoeg

Vrouwen van middelbare leeftijd krijgen vaak te kampen met slaapproblemen. Dat heeft een Amerikaanse studie van het National Center for Health Statistics uitgewezen. Net voor de menopauze lopen vrouwen het meest risico op een verstoord slaappatroon. Meer dan één op drie slaagt er niet in om zeven uur per nacht onafgebroken te slapen.

VVA

De cijfers van het Amerikaanse National Center for Health Statistics tonen aan dat heel wat vrouwen van middelbare leeftijd te weinig slaap krijgen. Zo gaf één op vier vrouwen aan dat ze minstens vier keer per week moeite ondervinden om in te slapen en gedurende de hele nacht aan één stuk door te slapen. Eén op drie vrouwen slaagt er dan weer niet in om zeven uur per nacht onafgebroken te slapen. Vrouwen die niet langer menstrueren en op het randje van de menopauze balanceren, lopen volgens de verzamelde data het meest risico op een verstoord slaapritme.

Volgens slaapexperts is het logisch dat het slaappatroon doorheen de jaren wijzigt, maar toch wijzen ze erop dat vrouwen uit deze leeftijdcategorie op regelmatige basis zeven tot negen uur slaap nodig hebben. "Ik was verrast toen bleek dat bijna één op twee vrouwen zich minstens vier dagen per week onvoldoende uitgerust voelt na het ontwaken," zegt Anjel Vahratian, auteur van het slaaprapport dat door het National Center for Health Statistics werd uitgevoerd. "Omdat slaap zo'n bepalende factor is voor een optimale gezondheid tonen deze cijfers aan dat verder onderzoek naar én doelgerichte gezondheidscampagnes voor vrouwen van middelbare leeftijd noodzakelijk zijn."

De invloed van hormonen op het slaappatroon

Slaapexperts bevestigen dat de recente bevindingen van het National Center for Health Statistics overeenstemmen met data uit eerdere studies. Dat beaamt ook Natalie Dautovich, hoogleraar aan Virginia Commonwealth University en medewerkster van de National Sleep Foundation in een bericht aan CNN: "Een verstoord slaapritme tijdens de menopauze wordt veroorzaakt door allerhande biologische, psychologische en sociale factoren."

"Eerst en vooral kunnen hormonale schommelingen, opvliegers, verhoogde stress, stemmingstoornissen ... kortom, directe symptomen van de menopauze er allemaal toe leiden dat de slaap negatief beïnvloed wordt. Daarenboven maakt het lichaam tijdens de menopauze minder oestrogeen en progesteron aan. Progesteron beschermt jonge vrouwen tegen slaapapneu en snurken en verlicht bovendien ook stress. Wanneer de aanmaak hiervan tijdens de menopauze wegvalt, kunnen slaapproblemen optreden."

De volgende tips van de National Sleep Foundation kunnen vrouwen tijdens de menopauze helpen om hun slaapproblemen aan te pakken:

  • Zorg ervoor dat de slaapkamer koel, donker en goed geventileerd is.
  • Draag loszittende kledij in bed. Vochtafdrijvende kledij en dekens kunnen je helpen afkoelen na opvliegers.
  • Beweeg regelmatig, vooral in de vroege of late namiddag.
  • Eet niets meer voor je naar bed gaat. Dit kan spijsverteringsproblemen voorkomen in het midden van de nacht.
  • Koffie, alcohol of nicotine kunnen de slaap verstoren.
  • Slaap nooit overdag. Hierdoor wordt je slaapritme nog meer verstoord.
  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed.

Meer dan 2800 vrouwen tussen 40 en 59 jaar namen deel aan het onderzoek. Ze kregen allerhande vragen voorgeschoteld over de duur en de kwaliteit van hun slaap.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond