ADVIES. Ik kreeg een kindje en nu is mijn haar dunner. Wat kan ik doen?

Foto: Shutterstock

Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology beantwoordt elke week een vraag over haar

ADVIES. Ik kreeg een kindje en nu is mijn haar dunner. Wat kan ik doen?

Print
Wat als je haar dunner wordt na de zwangerschap? BV-kapper Jochen Vanhoudt weet raad.

Als kapper merk ik dat het haar van mijn klanten tijdens de zwangerschap supergoed valt. Dames zijn vol lof over hun lokken. Eens ze mama zijn geworden, lijkt het tij te keren. Een zwangerschap heeft meestal een negatieve impact op de kwaliteit van het haar. Het effect is het sterkst tussen de drie en negen maanden na de bevalling. De lokken worden opvallend dunner en in het ergste geval kunnen er kale plekken ontstaan. Helaas krijgen niet alle vrouwen de volle haardos van voorheen terug.

Dit fenomeen is allesbehalve leuk, maar er zijn enkele kleine trucjes die je kunt toepassen. Een volumeshampoo en -conditioner zijn uiterst geschikt om dunner haar weer voller te doen lijken. Style met volumepoeder en het effect wordt nog duidelijker. Het is belangrijk om je haarwortels goed te verzorgen, dan wordt je haar weer sterker. Een goede basis is alles. Nog een tip: als je lokken steeds fris gewassen zijn, oogt je coupe minder dun.

Vitaminen

Niet tevreden met het resultaat? Dan kan het helpen om meteen na de zwangerschap vitaminen te nemen die de kwaliteit van het haar optimaliseren, maar vraag eerst medische raad. Pols bij je gynaecoloog of supplementen in combinatie met borstvoeding al dan niet een goed idee zijn. Bepaalde dermatologen gespecialiseerd in haarproblemen (zoals Carpe in Antwerpen) passen specifieke behandelingen toe op de hoofdhuid. Die gaan van een vampire facelift tot vitaminespuiten om haaruitval te bestrijden.

De schaar erin

Je kunt uiteraard ook voor een iets korter – denk aan een hippe bob – of laagjeskapsel gaan om je coupe optisch voller te maken. Of laat je haar net lang genoeg dat het snel in een staartje kan. Veel vrouwen kiezen ervoor om een simpele reden: als kersverse mama heb je vaak minder tijd en energie over om je haar tot in de puntjes te verzorgen. Houd wel steeds rekening met de vorm van je gezicht. Is deze door de zwangerschap iets voller geworden? Ga dan niet té kort en mijd een froufrou. Zo wordt de rondere vorm niet beklemtoond.