© Patrick Hattori

Ontslagen Unia-juriste stelt in de Roma haar boek ‘Zwijg, allochtoon!’ voor

Schrijfster en voormalig Unia-juriste Rachida Lamrabet stelt vrijdag haar nieuwste boek ‘Zwijg, allochtoon!’ voor in de Roma in Borgerhout. Lamrabet wil het boek vooral geen afrekening noemen met Unia, waar ze eerder dit jaar ontslagen werd.

Jef Cauweberghs / Stampmedia

Lamrabet debatteert in de Roma samen met Joël De Ceulaer (De Morgen), Michaël De Cock (KVS), Christoph Busch (Kazerne Dossin), antropologe Nadia Fadil, onderzoeker Joachim Ben Yacoub, rapster ShiSha en slam poet Annissa Boujdaini. Samen gaan ze in gesprek over identiteit, racisme en de inzet van het vrouwenlichaam in een strijd om vrijheid en onze samenleving.

Aanleiding van het essay is onder meer Lamrabets omstreden exit bij gelijkekansencentrum Unia begin april. Die exit kwam er nadat de schrijfster zich in een interview met Knack over haar film ‘Deburkanisatie’ negatief uitliet over het ‘boerkaverbod’, dat het dragen van gezichtssluier in de openbare ruimte verbiedt.

Voor staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) viel dat standpunt niet te rijmen met Lamrabets positie als juriste bij het gelijkekansencentrum. Het contract van de schrijfster werd door Unia enkele dagen na de kritiek van Demir ontbonden.

Of het boek van Lamrabet een afrekening is met Unia? “Neen, dat was absoluut niet de bedoeling”, zegt Lamrabet. “Hoe gek het ook klinkt: ik geloof in een instelling als Unia.”

Toch is de juriste in haar boek ook hard voor de instelling. “Of er een alternatief is? Een onafhankelijke waakhond die zich achter de mensenrechten schaart. Los van wat de politiek denkt of wil, en los van de publieke opinie.”

Lees het volledige interview met Rachida Lamrabet op Stampmedia.be.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio