© Defensie

Belgische F 16’s onderscheppen twee Russische jets boven Oostzee

Amper enkele uren nadat ze met een hele ceremonie hun nieuwe opdracht boven de Baltische staten waren begonnen, hebben twee Belgische F16’s al een onderschepping moeten uitvoeren. Het incident toont volgens de NAVO de paraatheid van de alliantie aan.

Dinsdagochtend nam een Belgisch detachement bestaande uit vier F16’s op de Estse luchtmachtbasis Ämari de NAVO-missie Baltic Air Policing (BAP) over van een Spaans detachement. Daarbij staan rond de klok steeds twee toestellen klaar om meteen op te stijgen. Overigens is het al de zevende keer dat België hieraan deelneemt.

De ceremonie was nog maar afgelopen toen het eerste alarm werd gegeven. Op de NAVO-radars werden plotseling twee Russische straaljagers opgemerkt die opstegen vanop een luchtmachtbasis in de Russische enclave Kaliningrad en pal noordwaarts vlogen, zij het dan wel door internationaal luchtruim boven de Baltische Zee. Omdat de onbekende toestellen ongeïdentificeerd het luchtruim van de Baltische staten naderden en de burgercontrole geen contact kreeg, werden meteen twee Belgische F16’s ‘gescrambeld’.

De F16’s vlogen de toestellen tegemoet. Het bleek te gaan om twee Russische, uiterst moderne Sukhoi-27-jachttoestellen die intussen het gezelschap hadden gekregen van een zwaar Illjushin II-72-vrachtvliegtuig. De drie keerden terug naar Kaliningrad.

De NAVO deelde niet mee of er radiocontact was met de Russische toestellen.

PVB

Nu in het nieuws