Is een designerhandtas echt of vals? Deze app kan het zien

Foto: Shutterstock

Mode

Is een designerhandtas echt of vals? Deze app kan het zien

Print
Sta je op het punt om een designerhandtas aan te schaffen, maar twijfel je over de echtheid? Entrupy, een apparaatje dat de valse van de real deal onderscheidt, is hét redmiddel.

De gelijknamige New Yorkse start-up heeft een apparaatje uitgevonden waarmee je de tassen optimaal kunt scannen dankzij een microscopische camera. Het enige wat je moet doen, is het gadget aansluiten op je smartphone. Binnen een twintigtal seconden lees je het verdict op je scherm.

Hoe dat kan? Het cameraatje vergroot de oppervlakken die je filmt maar liefst 260 keer. Dat maakt dat subtiele kenmerken, die luxelabels meegeven aan hun handtassen, duidelijk zichtbaar worden. Omgekeerd werkt ook: de details van een replica - denk aan minder verfijnde stiksels of foutjes in het leer - komen zo ook sneller aan het licht.

Is een designerhandtas echt of vals? Deze app kan het zien
Foto: YouTube

De informatie die je daarna krijgt, is voor 98 procent betrouwbaar voor merken waaronder Gucci, Chanel, Louis Vuitton, Fendi en Hermes. Entrupy’s database bevat al miljoenen foto’s van zo’n dertigduizend verschillende handtassen en portefeuilles. Daarbij zitten ook beelden van de gekopieerde items om fake exemplaren nog makkelijker te herkennen. En er is meer: ook merkkleren en -schoenen kunnen gescand worden.

Het apparaat is met een leaseprijs van 299 dollar (251,50 euro) niet bepaald budgetvriendelijk en interessant voor particulieren, maar voor tweedehandsshops kan het wel handig zijn. Volgens nieuwsbureau Bloomberg hebben al 160 winkels er eentje besteld.

NIET TE MISSEN