“Bart De Wever vergelijken met de nazi’s is walgelijk”

Print

In een oproep op Facebook voor een protestmars in Borgerhout tegen burgemeester Bart De Wever wordt het logo van het naziblad Signal gebruikt. Foto: RR

Op Facebook is het logo van het naziblad Signal gebruikt in een oproep voor een protestactie tegen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Borgerhout. “Gewoon walgelijk”, reageert Michael Freilich, hoofdredacteur van maandblad Joods Actueel.

Tientallen mensen zijn zondag over de Turnhoutsebaan in Borgerhout gewandeld om te protesteren tegen De Wever. Ze verweten hem dat hij bevolkingsgroepen stigmatiseert. In de oproep voor het evenement op Facebook werd het woord ­‘Signaal’ gebruikt, in het lettertype van het gelijknamige blad dat de nazi’s tijdens hun regime maakten.

En dat schiet Michael Freilich in het verkeerde keelgat. “Ik vraag aan organisator Peter Terryn, die het logo lanceerde, om er afstand van te nemen. Te pas en te onpas wordt de vergelijking met het ­naziregime bovengehaald om een betoog kracht bij te zetten in actuele kwesties. Dat is niet anders in de rel tussen linkse activisten uit Borgerhout en burgemeester Bart De Wever. Die had een signaal uit de buurt gevraagd nadat enkele politieagenten waren aangevallen”, zegt de journalist.

Ook het feit dat met het gebruik van het logo Bart De Wever wordt aangevallen, vindt Freilich “laag-bij-de-gronds”. “Ik kan geen andere uitdrukking verzinnen voor de aanval op een burgemeester die er net alles aan doet om het zwarte verleden van zijn beweging én van zijn familie onder ogen te zien, te benoemen en er afstand van te ­nemen.”

“Niet onder de indruk”

Peter Terryn, die op initiatief van buurtbewoners de acties in gang zette en voor het omstreden woord koos, zegt niet onder de indruk te zijn. “Ik verwijs naar een uitspraak van de broer van de burgemeester, die heeft gezegd dat we allemaal weten waar het Vlaams-nationalisme zijn wortels heeft. Verder was de keuze voor het logo inderdaad een verwijzing. De ­Joden werden in het verleden bejegend zoals sommigen de moslims nu aanvallen.”

Of deze verklaring op begrip kan rekenen bij de Joodse gemeenschap, is twijfelachtig. De Voorzitter van het Forum der Joodse ­Organisaties, Rafael ­Werner, vind de keuze voor het logo zowel voor ­Joden als voor de burgemeester beledigend. “Dit is een totaal ongepaste en kwetsende vergelijking”, zegt hij. “Ik denk bovendien niet dat de mensen in Borgerhout er beter van worden als dergelijke symbolen worden ­gebruikt.”

Terryn vraagt intussen een recht van antwoord in Joods Actueel.

MEEST RECENT