Geen Vanmarcke in Belgische WK-selectie: “Dat was een heel moeilijke keuze”

Bondscoach Kevin De Weert heeft maandagnamiddag zijn negenkoppige selectie voor het WK wielrennen (24 september in het Noorse Bergen) bekendgemaakt. Naast de twee kopmannen Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert en de vier andere zekerheden Jasper Stuyven, Jens Keukeleire, Tiesj Benoot en Oliver Naesen mogen ook Julien Vermote, Tim Wellens en Dylan Teuns hun koffers pakken. Sep Vanmarcke is de meest opvallende afwezige.

md, bvc

Greg Van Avermaet en Philippe ­Gilbert, de winnaars van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen , worden de twee kopmannen op een naar een voorjaarsklassieker neigende omloop in Bergen. De zeven anderen moeten zich schikken in een dienende rol.

De selectie leunt dicht aan bij die van in Qatar. Oliver Naesen, Jasper Stuyven en Jens Keukeleire reden zich toen in de finale helemaal leeg voor Boonen. Van hen weet De Weert dat ze een koers van meer dan 250 kilometer perfect aankunnen. Nog belangrijker: van hen weet de bondscoach dat ze ondanks hun kopmanstatus bij hun eigen ploeg er niet voor terugdeinzen om in een nationale ploeg te werken voor renners die hoger staan in de pikorde. Ook Tiesj Benoot zal in Noorwegen zijn tweede WK bij de profs betwisten.

Geen Vanmarcke

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Naast de zes zekerheden bleven nog drie plaatsen over waarvoor met Sep Vanmarcke, Julien Vermote, Tim Wellens en Dylan Teuns nog vier kandidaten in de running waren. Het was uiteindelijk Sep Vanmarcke die bondscoach De Weert moest ontgoochelen. Hij staat net als Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Dries Devenyns en Iljo Keisse op de reservelijst. Vanmarcke zag zijn voorjaar gedwarsboomd door maagproblemen en een zware val in de Ronde van Vlaanderen. De laatste weken was hij echter goed op dreef en Vanmarcke was al enkele jaren een vast klant in de Belgische WK-selectie. Zijn niet-selectie voor Bergen zal allicht hard aankomen. “Dat was een heel moeilijke keuze”, gaf De Weert toe aan Belga. “Met Van Avermaet en Gilbert tellen we al twee speerpunten en het is aan mij als bondscoach om knopen door te hakken. Samen met de technische staf ben ik in Noorwegen het parcours gaan verkennen en vervolgens hebben we de renners geselecteerd die daar volgens ons onze beide kopmannen het best kunnen bijstaan. Ik heb hierbij steeds open gecommuniceerd met mijn coureurs, dat vind ik erg belangrijk.”

Waarom wel Teuns, Vermote en Wellens?

Naast Dylan Teuns kon De Weert na zijn eindzeges in de Ronde van Wallonië, de Ronde van ­Polen en de Arctic Tour in augustus niet meer kijken. Als BMC’er heeft Teuns bovendien dezelfde werkgever als Greg Van Avermaet. Teuns maakt samen met Vermote zijn WK-debuut. Vermote maakte in de afgelopen Tour enorm veel indruk door op kop te rijden voor Marcel Kittel en Daniel Martin en is een ploegmakker van Gilbert. Geen enkele Europese stad heeft meer regendagen dan het Noorse Bergen. En laat natte en frisse toestanden net de favoriete koersomstandigheden zijn van Tim Wellens. Zijn meest ophefmakende zeges behaalde Wellens in regenweer.

Kevin De Weert: ”Toch zijn we niet de topfavoriet”

Met Van Avermaet en Gilbert kan België in Noorwegen rekenen op twee kopmannen die een knap voorjaar realiseerden.“Maar toch zijn we niet de topfavoriet”, temperde bondscoach De Weert de verwachtingen bij Belga. “Ook andere landen zullen op het WK sterk voor de dag komen. Ik denk dan aan Australië dat kan winnen met Michael Matthews (Sunweb), of de Noren Alexander Kristoff (Katusha) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) die in hun thuisland ongetwijfeld op goud hopen. En vergeet uiteraard de Slowaakse titelhouder Peter Sagan (BORA-hansgrohe) niet.”

De Weert mag dus de favorietendruk bij andere landen leggen, toch droomt de bondscoach stiekem van een Belgische zege. “Het belooft een lastig parcours te worden en het is afwachten wat de weersomstandigheden gaan zijn”, verklaarde de oud-wielrenner. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er in Bergen gaan staan. In de koers kan alles en ons team bezit voldoende kwaliteit om iets moois neer te zetten.”

--- MANNEN ---Elite tijdrit: Victor Campenaerts, Laurens De Plus en Yves Lampaert (reserve: Ben Hermans)Elite wegrit: Tiesj Benoot, Philippe Gilbert, Jens Keukeleire, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Julien Vermote en Tim Wellens (reserves: Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Dries Devenyns, Iljo Keisse en Sep Vanmarcke)U23 tijdrit: Senne Leysen en Nathan Van Hooydonck (reserve: Senne Dewulf)U23 wegrit: Piet Allegaert, Stan Dewulf, Bjorg Lambrecht, Japser Philipsen, Nathan Van Hooydonck en Emiel Planckaert (reserves: Milan Menten en Aaron Verwilst)Junioren tijdrit: Sébastien Grignard en Ilan Van Wilder (reserve: Remco Evenepoel)Junioren wegrit: Loran Cassaert, Remco Evenepoel, Thibaut Ponsaerts, Maxim Van Gils, Ilan Van Wilder en Xandres Vervloesem (reserves: Sébastien Grignard, Ward Vanhoof en Stan Van Tricht)---VROUWEN ---Elite tijdrit: Ann-Sophie DuyckElite wegrit: Jolien D'Hoore, Jessy Druyts, Ann-Sophie Duyck, Lotte Kopecky en Kelly Van den SteenJunioren tijdrit: Shari Bossuyt en Alana CastriqueJunioren wegrit: Shari Bossuyt, Alana Castrique en Lotte Rotman

MEER OVER Sep Vanmarcke

Meer sportnieuws