© vtm

Bart De Wever: “Wat mij betreft morgen al bodycams voor Antwerpse politie”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil zo snel mogelijk een wettelijke regeling voor bodycams bij de Antwerpse politie. Hij zegt dit in een interview tijdens het vtm-nieuws, naar aanleiding van het incident op de Turnhoutsebaan in Borgerhout.

ph

“Ik had gehoopt dat er tips zouden komen over de mensen die de politie hebben aangevallen, dit nu al voor de vierde keer jongeren zich keren tegen de politie. Misschien komen die er nog. Ik zou het heel normaal vinden dat de buurt aanwijst met welke jongeren het mis gaat.” Vrijdag werd aan de Turnhoutsebaan een patrouille van het fietsteam van de politie aangevallen toen een vrouwelijke automobilist werd gearresteerd na weerspannigheid. Buren maakten beelden van het optreden van de politie en trokken de ware toedracht in twijfel.

“Ik ben vragende partij voor het gebruik van bodycams bij de agenten. Ik hoop dat de regeling zo snel mogelijk door het parlement komt in het kader van de aangepaste camerawet. Wat mij betreft lopen de agenten daar vanaf morgen mee rond. Dan moeten we dit soort nonsens niet meer ondergaan. Dat politiemensen, die hun best doen voor de buurt, leugenaars worden genoemd, vind ik nefast.”

De Wever vindt het ook intellectueel oneerlijk dat een deel van het interview in Gazet van Antwerpen, waar hij reageerde op de gebeurtenissen in Barcelona, in een sfeer van polarisatie en racisme wordt neergezet. “Wat ik daar gezegd heb, zei ik uit empathie met de Marokkaanse gemeenschap. Dus mijn bedoeling was net het omgekeerde. Het is niet de eerste keer dat mij vanuit de linkse kerk zoiets in de schoenen wordt geschoven. Maar dit was toch wel zowat het ergste.”

Minister Jambon

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) staat achter de oproep van zijn partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag (Eén). “De buurt moet afstand nemen van de feiten en zeggen: ‘Dit tolereren we niet’”, want voor de minister kan het niet dat “mensen die zich met lijf en leden elke dag inzetten voor hun job, aangevallen worden”.

“Het begin van het oplossen van een probleem, is de feiten benoemen”, stelde Jan Jambon. “Het kan zijn dat sommigen dergelijke uitspraak polariserend vinden, maar politiemensen aanvallen is dat ook”, voegde hij eraan toe. Wat de verschillende versies van het incident op de Turnhoutsebaan betreft, wees de minister erop dat politiemensen beëdigde ambtenaren zijn, wat betekent dat hun verslag onder ede is opgemaakt “en dat is heel veel waard”.

Lees ook: Uitgebreid feitenrelaas van politie over incident Turnhoutsebaan

Lees ook: Burgemeester De Wever hoopt op ‘signaal van buurt’ na aanval van jongeren

Lees ook: Getuige incident: “Geen sprake van geweld tegen politie”

Lees ook: Interview met Bart De Wever in Gazet van Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio