Incident Turnhoutsebaan: “Niet de rol van een burgemeester om gemoederen op te hitsen”

Wouter Van Besien, de fractieleider voor Groen in de Antwerpse gemeenteraad, is niet onder de indruk van de reactie van burgemeester Bart De Wever op het incident in Borgerhout van vrijdagavond. De N-VA-voorzitter vraagt “een signaal van de buurt”, maar dat is volgens Van Besien niet de juiste reflex. “Het is de rol van een burgemeester om daders op te pakken en spanningen te ontmijnen, niet om de gemoederen op te hitsen”, meent hij.

Aanleiding is een incident van vrijdagavond op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De politie wilde daar een controle uitvoeren, maar werd door een groep van enkel tientallen jongeren aangevallen.

De Wever noemde dat gedrag “laag” en vroeg “een helder signaal vanuit de buurt”, maar Van Besien vindt dat de N-VA-voorzitter daarmee alleen nog meer olie op het vuur gooit.

“Geweld tegen politieagenten is in alle omstandigheden ontoelaatbaar en de daders moeten worden opgespoord en gestraft.” Maar “door nu te suggereren dat er een signaal van de buurt moet komen, is doen alsof de buurt zich in haar geheel schuldig heeft gemaakt aan iets”, meent hij.

“Niets onder de mat”

Bovendien roept de oud-voorzitter van Groen de burgemeester ook op om “zeer transparant onderzoek te doen naar wat er nu precies gebeurd is”. Op sociale media dook zaterdagnamiddag een filmpje op van een ooggetuige, waaruit zou blijken dat de jongeren geen fysiek geweld hebben gebruikt. “Mensen hebben het recht om te weten wat er gebeurd is. Dit is de beste manier om niets onder de mat te vegen, en tegelijkertijd niets op te blazen”, zegt Van Besien.

Hij vraagt de burgemeester tot slot ook om zich in de toekomst te onthouden van uitspraken als “Kijk naar de foto’s van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je op een avond gemakkelijk twintig mannen van dat type tegen”, die de N-VA’er liet optekenen in een gesprek met Gazet van Antwerpen. “Het is niet op die manier dat je respect toont voor alle burgers van Antwerpen”, meent Van Besien.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio