Lukt afvallen niet goed? Het ligt misschien aan je kopje koffie

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Lukt afvallen niet goed? Het ligt misschien aan je kopje koffie

Print

Lang werd geloofd dat koffie je eetlust onderdrukt, maar uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het een fabeltje is. Het tegendeel is waar: na een kop zou je net meer zin krijgen in zoetigheden. Dat staat in het vakblad Journal Of Food Science.

Wetenschappers aan de Cornell-universiteit in de Verenigde Staten namen de koffiegewoonten van 107 vrijwilligers onder de loep. Ze verdeelden de deelnemers in twee groepen. De eerste groep kreeg koffie met 200 milligram cafeïne erin, de rest kreeg gedecafeïneerde koffie. Bij beide groepen werd een beetje suiker aan het kopje toegevoegd.

Wat blijkt? De mensen die koffie met cafeïne dronken, rapporteerden in de daaropvolgende zintuiglijke test dat ze weinig zoete smaken proefden. Daardoor hadden ze later op de dag meer zin in een zoete snack, ter compensatie. Hoe lang het effect gemiddeld blijft nazinderen, werd niet gemeten.

Volgens de wetenschappers is dit fenomeen logisch te verklaren. Ze zeggen dat cafeïne je smaakpapillen tijdelijk een beetje uitschakelt. “Als je koffie of andere drankjes met cafeïne drinkt, zal je het voedsel dat je erna eet op een andere manier interpreteren”, luidt hun conclusie. Ze ontdekten nog dat koffie geen effect heeft op onze perceptie van bittere, zure, zoute of umami smaken.

NIET TE MISSEN