Zorgwekkende trend: deze vorm van anticonceptie is in opmars

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Zorgwekkende trend: deze vorm van anticonceptie is in opmars

Print
Jonge, ongehuwde mannen zouden weer vaker kiezen voor terugtrekken als anticonceptie dan voor het condoom. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek.

Een nationaal onderzoek, gepubliceerd door het National Center for Health Statistics ondervroeg 3500 ongehuwde mannen naar het gebruik van drie anticonceptiemethodes: het condoom, de coïtus interruptus en vasectomie. Het gebruik van anticonceptie is gestegen, maar opmerkelijk is dat steeds meer mannen geloven in het terugtrekken om ongewenste zwangerschap te vermijden. 

In 2002 gaven 10% van de ongehuwde mannen toe dat ze het terugtrekken toepassen als anticonceptie, in 2015 is dat 19%. Het condoom wordt dan weer minder populair. Vooral jongeren tussen 15 en 19 passen de methode van het terugtrekken toe. 

Hoewel jongeren dus vaak beweren goed ingelicht te zijn over voorbehoedsmiddelen, lijkt het dat onveilige seks weer in opmars is. Planned Parenthood geeft in Huffington Post nog mee dat 27 op 100 vrouwen toch zwanger worden na het terugtrekken of de coïtus interruptus. Bij het gebruik van het condoom is dat 18 vrouwen op 100 en bij het gebruik van de pil 9. 

Planned Parenthood besluit dat terugtrekken een bijzonder onveilige manier is omdat je niet beschermd bent tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en het geen veilige methode is voor anticonceptie. "Combineer 'voor het zingen de kerk uit' dus altijd met het gebruik van een condoom of de pil", schrijft ze nog.

NIET TE MISSEN