Uitspraak De Wever over Turnhoutsebaan beroert sociale media

Foto: Kioni Papadopoulos

Uitspraak De Wever over Turnhoutsebaan beroert sociale media

Print

Een uitspraak van Bart De Wever in het interview dat donderdag in uw krant stond, zorgt voor ophef op sociale media. De Wever zei: “Kijk naar de foto’s van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen. Zo ontstaat een spiraal van wantrouwen en afwijzing.”

Vooral die eerste twee zinnen worden druk besproken. Politici van verschillende politieke partijen becommentariëren op Facebook en Twitter de uitspraak van Bart De Wever, net als heel wat andere mensen.

“Op Twitter negeer ik zulke ranzige praat, maar dit gaat over de burgemeester van Antwerpen. Beschouwt zich dan nog als “proper rechts”, reageerde Yasmine Kherbache (sp.a).

Stephanie Van Houtven (sp.a), districtsvoorzitter van Borgerhout, postte een foto van een feest op de Turnhoutsebaan met de vraag: “Bedoel je deze Turnhoutsebaan, Bart De Wever? Misschien maar eens naar Borgerhout komen.”

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) schreef op Twitter: “Als burgemeester kan je dagelijks mensen verbinden. Je kan ook kiezen om te verdelen. Niet mijn keuze.”

Youssef Kobo (CD&V) vindt dat Antwerpen dringend toe is aan een nieuwe burgemeester. “Een burgemeester die niet continu zijn stadsgenoten beledigt en tegen elkaar opzet.”

Een mening die overeenkomt met wat Groen postte: “Of hoe je in één zin een hele groep Antwerpenaren stigmatiseert. Tijd voor een burgemeester die bestuurt op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Tijd voor hoop in plaats van angst.”

En Tom De Meester (PVDA) reageerde: “Kijk naar de dader in Charlottesville. Op de Meir kom je op een avond gemakkelijk 200 mannen van dat type tegen.” Ook schrijver Jeroen Olyslaegers deelde zijn mening: “Mensen die wonen in uw eigen stad viseren, zonder enige duiding, gewoon ‘op het zicht’ brandmerken als mogelijke terroristen, daar bestaat een naam voor. Dat heet volgens mij racisme. Maar misschien ben ik niet helemaal mee met de tijdgeest. Sta me dan maar toe dit minstens onbeschoft te vinden, zeker voor een burgemeester.”

MEEST RECENT