Romanticus aan de haak geslagen? Daarom is het soms te mooi om waar te zijn

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Romanticus aan de haak geslagen? Daarom is het soms te mooi om waar te zijn

Print
Een vlam die je slechts af en toe hoort of een potentiële partner die om onverklaarbare reden plots uit je leven verdwijnt: breadcrumbing en ghosting zijn fenomenen die je liever niet meemaakt tijdens het daten. Maar als een man je overdreven in de watten legt, is hij mogelijk ook niet zo pluis. In dat geval heb je misschien een love bomber aan de haak geslagen, die in het begin de gedroomde partner is maar later met je gevoelens speelt.

In een relatie met een zogenaamde love bomber, die je letterlijk bombardeert met al zijn aandacht, zit het meteen goed. Hij doet er alles aan opdat jij je de meest speciale vrouw op de planeet voelt. Hij overlaadt je met complimenten, benadrukt de speciale band die jullie van meet af aan hebben en omschrijft je als ‘perfect’. Via e-mail, berichtjes, telefoongesprekken en live: jullie zijn constant in contact. Kortom: hij maakt je hoofd helemaal gek. Maar volgens psychiater en schrijver Dale Archer ben je in dit geval beter op je hoede, zo waarschuwt hij in een interview met 'Psychology Today'. De man in kwestie kan je immers manipuleren om hem graag te zien, en je later tegen te werken.

Te mooi om waar te zijn

Andere tekens aan de wand dat je in een valkuil van de liefde aan het trappen bent: hij verrast je om de haverklap met een cadeautje en hij is een echte creatieveling op vlak van romantiek. Bloemen op kantoor, een diner bij kaarslicht, een verrassingsweekend in het buitenland... In het prille begin spaart hij kosten nog moeite. Archer zegt dat het vaak moeilijk is om een echte romanticus te onderscheiden van een man die het eigenlijk toch niet zo goed met je voorheeft. Volgens de expert kan je jezelf vragen beginnen stellen als de persoon in kwestie al vroeg in de relatie fantaseert over jullie toekomst samen. Nemen jullie later een hond, hoeveel kinderen zouden julie samen krijgen en waar gaan jullie wonen of op huwelijksreis? Het mag dan wel klinken als een droomscenario uit een Hollywoodfilm maar als het klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

Ware gedaante

Op het moment dat je helemaal verkocht bent, komt de love bomber zijn ware gedaante naar boven. Hoe snel jullie de voorbije tijd ook naar elkaar toegroeiden, hoe snel hij je nu afstoot. De manipulatieve gave wordt net andersom gebruikt. Kleur je niet binnen zijn lijntjes, dan aarzelt de partner niet om je te bekritiseren en je met een slecht gevoel achter te laten. En neen, deze keer geen bloemen op kantoor of een ander geschenkje als troost. De love bomber wil controle over je leven en stelt moeilijke ultimatums. Misschien is hij zelfs onredelijk als je afspreekt met vriendinnen of collega’s. “Ze zijn als het ware emotionele vampiers omdat ze aandacht en affectie gebruiken om uiteindelijk controle uitoefenen en vervolgens de levensvreugde uit je zuigen”, aldus Archer. Hoe langer de relatie duurt, hoe minder fraai. “Deze mensen kunnen een laag zelfvertrouwen makkelijk detecteren en er nog een schepje bovenop doen omdat ze zelf onzeker zijn in relaties. Dit is emotioneel misbruik”, zegt hij.

Vicieuze cirkel

Na een slechte periode, schakelt een love bomber weer over op zijn liefste zelf voor enkele dagen of weken. Daarna gaat het weer de slechte richting uit en zo kom je als koppel in een erg destructieve, vicieuze cirkel terecht. Archer raadt aan om de signalen te herkennen en dit soort manipulator uit je leven te bannen. Voorgoed.

NIET TE MISSEN