© Walter Saenen - WAS

© Walter Saenen - WAS

© Walter Saenen - WAS

© Twitter Annik Dirkx

1/4

Haven neemt eerste drijvende droogdok in gebruik

In de Antwerpse haven ligt sinds maandag een drijvend droogdok. Het gaat om het eerste van twee droogdokschepen, onder meer bedoeld om sleep- en baggerschepen van het Havenbedrijf te onderhouden. Vlak in de buurt centraliseert het Havenbedrijf momenteel verschillende technische diensten. De oude, vaste droogdokken gaan over naar de stad, die er een park plant.

Woensdag stelde het Havenbedrijf een eerste drijvend droogdok voor, een schip dat in afgezonken toestand een ander schip kan laden en dat - opnieuw boven water - kan droogleggen. Het droogdok is 45 meter lang, 23 meter breed en heeft een diepgang van 7 meter. Er kunnen schepen tot 1.500 ton in.

Maandag volgt een langer exemplaar van 55 meter, goed voor schepen van 1.750 ton. Beide schepen zijn door de Nederlandse firma Ravestein gebouwd, in totaal goed voor 13 miljoen euro.

“De drijvende dokken zijn bedoeld voor onderhoud en herstel van onze eigen vloot van zo’n achttien sleepboten en een tiental baggertuigen. Mogelijk kunnen ook andere bedrijven er gebruik van maken”, zegt directeur Nautische Operaties Rob Smeets. Volgens hem volgt in oktober de ingebruikname.

De droogdokken liggen aan een site die volop in ontwikkeling is. Het Havenbedrijf centraliseert ter hoogte van kaai 602 tot 612 aan het Kanaaldok verschillende technische en operationele diensten, in totaal goed voor zo’n 450 werknemers.

De drijvende exemplaren vervangen een park van een negental vaste droogdokken aan het Kattendijkdok op het Eilandje. Het oudste droogdok dateert al van 1861. Sinds 2001 zijn de droogdokken beschermd als monument en in 2009 volgde een erkenning als bouwkundig erfgoed. Het gebied gaat van het Havenbedrijf over naar de stad Antwerpen. Vorig jaar besliste de stad dat er op de 15 hectare grote site een park komt.

Nu in het nieuws