© BELGA

“Eén paard dood en vier andere zwaargewond na Waregem Koerse. Hier ben ik ziek van”

Een loodzware tol. Na Waregem Koerse moest één renpaard geëuthanaseerd worden, vier andere zijn zwaargewond. “Onaanvaardbaar”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Een echte paardenliefhebber kan dit niet tolereren.” De organisatie zelf heeft de informatie nog niet bevestigd.

mrra

Duizenden mannen, vrouwen en kinderen maken zich jaarlijks klaar om te gaan kijken naar het grootste paardenfeest in Vlaanderen. Maar voor vier paarden liep het spektakel heel slecht af volgens dierenrechtenorganisatie GAIA.

“Eén dode, vier gewonden”

Volgens de dierenrechtenorganisatie eiste de editie van Waregem Koerse dit jaar een loodzware tol. Het beloftevolle renpaard Intimissimi zou zo zwaargewond zijn geraakt tijdens de hagenren (de Prijs Felix De Ruyck) dat zijn eigenaars besloten om het zesjarige paard te euthanaseren. Storm of Swords (9 ) zou in dezelfde ren een zware kwetsuur aan het kniegewricht hebben opgelopen en zou daardoor afscheid moeten nemen van zijn carrière in de paardensport. Faucon Rouge zou geblesseerd zijn geraakt tijdens de steeple chase voor de Prijs Jacques du Roy de Blicquy. Ook Poligroom (7) en Tomcat De Kerser (10) zouden in de Grote Steeple Chase van Vlaanderen allebei een zware breuk van de oppervlakkige buigpees opgelopen hebben. Zo schrijft GAIA. De organisatie heeft deze informatie nog niet bevestigd.

“Prijs die renpaarden betalen onaanvaardbaar hoog”

“1 paard dood en vier andere met een zware kwetsuur op 35 deelnemende renpaarden, dat is veel teveel van het slechte. Hier ben ik ziek van”, reageert voorzitter Michel Vandenbosch van de dierenrechtenorganisatie. “Een te zware, onaanvaardbaar hoge tol, als u het mij vraagt.”

Volgens hem is het tijd om actie te ondernemen. “We moeten de moeilijkheidsgraad van de hindernissen en de selectiecriteria grondig evalueren met het oog op verregaande aanpassingen. Zo kan het echt niet verder. Aan de Open Ditch-hindernis, waaruit we te dikke takken lieten verwijderen, stelden we geen noemenswaardige problemen vast, maar dat beschouw ik niet eens als een schrale troost”, aldus Vandenbosch.

“Zoals het er nu aan toe gaat en ondanks alle meer en minder ingrijpende veranderingen, die de voorbije 21 jaar werden gerealiseerd, is de prijs die de renpaarden betalen onaanvaardbaar hoog. In zijn huidige vorm is Waregem Koerse niet veilig voor de renpaarden. Dat moet absoluut veranderen. Dit wil ik absoluut niet meer meemaken. Een echte paardenliefhebber kan dit niet aanvaarden.”