© Marc Herremans - Mediahuis

Kinderbende maakt 1 miljoen buit in Disneyland Parijs

Maandenlang heeft een Roemeense dievenbende bezoekers bestolen in Disneyland Parijs. Volgens de Franse autoriteiten sloegen ze daarbij naar schatting een miljoen euro scheef. Woensdag start hun proces, de hoofdverdachten riskeren tot dertig jaar cel. Of er ook Belgische bezoekers bestolen werden, is niet bekend.

jdb

De dievenbende had het vooral gemunt op buitenlandse toeristen. Die zijn minder vaak op hun hoede en zouden - omwille van de taalbarrière - niet altijd een aangifte doen bij de politie. Door een georganiseerd zakkenrollen en het stelen van merktassen zou één gezin van de clan alleen al een dagomzet draaien van 800 euro. Dat schrijft de Nederlandse nieuwswebsite AD.

De Roemeense clan sloeg toe tussen 2014 en 2016, maar kon uiteindelijk opgerold worden door de politie nadat ze lange tijd afgeluisterd werden om bewijzen te verzamelen. Dinsdag start hun proces in het Franse Meaux. Tien verdachten zullen worden voorgeleid, onder wie ook Marian Tinca (57). Hij zou volgens de aanklacht de organisatie geleid hebben die de kinderen leerde stelen. De man zette de kinderen overdag af op toeristische trekpleisters, ’s avonds liet hij hen slapen in krotten. Een verhaal dat sterk doet denken aan Oliver Twist, de negentiende-eeuwse Roman van Charles Dickens.

Stelen volgens vast stramien

Tinca liet samen met zijn vrouw Mariana ook zijn eigen kinderen stelen. Die werden de afgelopen jaren vaak gearresteerd, maar dat had nauwelijks effect. Ze waren onder de dertien, en kunnen dus volgens het Franse gerecht niet worden vastgezet. Een van de kinderen zou zelfs 48 keer aangehouden zijn door de politie wegens diefstal.

Het systeem van de clan was volgens onderzoeker Jérôme Georges tot in de puntjes georganiseerd. ’s Ochtends werden de kinderen ingezet in en rond de grote warenhuizen in Parijs. In de namiddag werden ze naar Disneyland Parijs gebracht. Daar wachtten ze bezoekers op in de metro of in het winkelcentrum Val d’Europa en gingen ze te werk volgens een vast stramien: de eerste leidde af, de tweede stal en de derde nam de buit over om te verdwijnen.

De bende zou vooral dure tassen, gsm’s en sieraden gestolen hebben. De Franse onderzoekers schatten de totale buitwaarde op ongeveer een miljoen euro. Al dat geld werd naar Roemenië verstuurd, waar de Tinca’s terreinen appartementen en auto’s bezitten. In Frankrijk zelf leefden ze van een uitkering.

De leden van de clan staan nog een hele week terecht. De hoofdverdachten riskeren tot dertig jaar cel. Of er ook Belgische toeristen bestolen werden, is niet bekend.

MEER OVER Disney

Nu in het nieuws