CD&V wil gecontroleerd megabordeel in Brussel, ‘naar Antwerps model’

Villa Tinto in Antwerpen. Foto: FRBE

CD&V wil gecontroleerd megabordeel in Brussel, ‘naar Antwerps model’

Print

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wil de prostituees weg uit zijn stad. Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) pleit voor een gecontroleerd megabordeel naar Antwerps model.

“Denken dat je prostitutie zomaar kan uitroeien, dat is struisvogelpolitiek”, zegt Bianca Debaets. “Het probleem bestaat, en dus moet je er iets aan doen. Om de overlast te bestrijden. Maar ook voor de veiligheid van de prostituees, om te voorkomen dat ze in weer in wind buiten staan en zonder enige vorm van controle in auto’s meegenomen worden.”

Zelf gelooft Debaets in de Antwerpse aanpak, en dus ging ze gisteren op bezoek in Villa Tinto, het megabordeel in het Antwerpse Schipperskwartier. De Antwerpse aanpak houdt in dat prostitutie wordt gedoogd in drie straten. Zowat alle huizen zijn er onderverdeeld in ‘ramen’, die door privé-eigenaars worden verhuurd voor 80 à 120 euro per shift van twaalf uur.

Villa Tinto is de grootste ramenvoorziener met 51 kamers. Daarnaast zijn er nog vele kleinere, samen goed voor nog eens 260 ramen. De eigenaars moeten zorgen voor hygiënische ruimtes en noodknoppen. De prostituees zijn geregistreerd, bepalen zelf hun tarieven en houden hun inkomsten. Pooiers worden geweerd.

Brussel hanteert sinds vorige week een nieuw politiereglement dat zowel prostituees als hun klanten viseert. Burgemeester Philippe Close (PS) maakt er geen geheim van dat hij de prostitutie in de Alhambrawijk wil uitroeien. Volgens Debaets zal die repressieve aanpak het probleem enkel verschuiven. Close is tegen zo’n Villa Tinto, zegt zijn woordvoerster. “In zijn ogen is dat vrouwen-exploitatie, en daar is hij veel te veel feminist voor.”

MEEST RECENT