© Kioni Papadopoulos

City Pirates topt duizend jeugdspelers: “350 euro veel? Er zijn te veel kandidaten”

Voetbalclub City Pirates is sinds 2005 gegroeid van tweehonderd tot meer dan duizend spelers. Ouders betalen 350 euro lidgeld en hier en daar vindt iemand dat toch wel veel.

dirk hendrikx

Volgens de vader van een jeugdspelertje is er een tekort aan trainers, zijn er maar twee trainingen per week in plaats van drie en blijft het lidgeld toch hetzelfde. “Klopt”, zegt Patrick ­Lockefeer, verantwoordelijke van de jeugdopleiding. “Het is de beslissing van de raad van bestuur om daar een lijn in te trekken. Vergeet niet dat in die 350 euro ook een wedstrijd- en trainingsuitrusting begrepen zit, de kosten voor al onze vrijwilligers en natuurlijk voor de accommodaties, waaronder ook dure kunstgrasvelden.”

Het tekort aan trainers, een jaarlijks weerkerende uitdaging voor veel clubs, valt volgens Lockefeer mee. “Interprovinciaal is er voor elke ploeg een gediplomeerde trainer, bij de gewestelijke ploegen hebben we nog drie trainers te kort, maar dat kunnen we zo goed als helemaal opvangen.”

Bij de Belgische Voetbalbond volgen elk jaar zo’n tweeduizend trainers een opleiding, maar die zijn vaak al aan een club verbonden. “En nieuwe vrijwilligers vinden is niet makkelijk. Meestal val je op dezelfde mensen terug voor de omkadering, de klussen en de kantine”, zegt Lockefeer.

Er zijn volgens Bob Browaeys van de Belgische Voetbalbond ook clubs die 500 euro lidgeld vragen. “Als je dat omrekent per uur, voor drie of vier trainingen per week, is dat nog schappelijk.”

Andere clubs zitten onder de 200 euro of maken een verschil tussen twee of drie trainingen per week, zoals Lyra (Lier), waar de interprovincialen 295 euro betalen en de gewestelijken 195 euro.

Driehonderd nieuwe spelers

Intussen blijft City Pirates een fenomeen. De club is actief op vier locaties: Linkeroever, Merksem, Deurne en Luchtbal. “In het voorjaar kregen we zo’n driehonderd nieuwe kandidaturen. Zeventig tot tachtig daarvan kunnen we direct een plaats bieden, voor de anderen moeten we een andere locatie voorstellen dan degene die ze op het oog hadden”, zegt Patrick Lockefeer. “We hebben ook elke woensdagnamiddag begeleide sessies voor straatvoetballers.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio