Trieste primeur: Russisch tankschip vaart zonder ijsbreker door ijskap

De Christophe de Margerie baant zich een weg door het ijs. Foto: EPA

Trieste primeur: Russisch tankschip vaart zonder ijsbreker door ijskap

Print

Het ijs in het noordpoolgebied is dusdanig gesmolten dat een Russische tanker er voor het eerst zonder ijsbreker is doorgevaren. De Russen vinden dat alvast veelbelovend voor het verschepen van hun gasvoorraden.

Negentien dagen. Dat was de tijd die het Russische tankschip Christophe de Margerie nodig had om zonder ijsbreker van Hammerfest in Noorwegen via Russische wateren en de ijskap naar Boryeong in Zuid-Korea. “Dat is ruim een week sneller dan de gebruikelijke route via het Suez-kanaal en zeker drie dagen sneller dan wanneer het schip toch de noordelijke route had genomen en achter een ijsbreker had moeten tjokken”, communiceerde de woordvoerder van Sovcomflot, het bedrijf dat de tanker bezit, enthousiast.

Het is de eerste keer dat de Russen proberen om met een joekel van een tankschip zonder ijsbreker door de ijskap te ploeteren. De Christophe de Margerie kan dan ook tegen een stootje. Dankzij de verstevigde boeg kan je er zelfs mee door ijslagen van meer dan een meter dik varen.

De Russen willen tijd en kosten besparen om hun gasvoorraden te leveren en zien het poolijs jaar na jaar dunner en brozer worden. De afgelopen jaren voeren Russische schepen bijgevolg soms nog liever met een ijsbreker door de ijskap dan een omweg te maken naar het zuiden. “Tegen 2020 is ons verkeer langs de smeltende ijskap wellicht vertienvoudigd. We zijn erg opgetogen dat we nu minder tijd en minder geld moeten spenderen aan ons transport.”

“Het ijs was toch al aan het smelten”

“Dat we dan het ijs sneller doen smelten, zegt u”, klonk het toen een Russische journaliste vroeg of de nieuwe route niet nog extra impact zou hebben op de klimaatverandering. “Dat kan, maar we gebruiken ook minder brandstof. En trouwens: het ijs was toch al aan het smelten. Het is niet dat we dat nog kunnen terugdraaien.”

Nu in het nieuws