Buren bouwproject vrezen voor te grote inkijk in achtertuin

Een bewoner van de Rubensstraat maakte met enkele foto’s van achtertuinen een simulatie van wat hen te wachten kan staan als het bouwproject wordt vergund. Bovenaan staan de tuintjes in hun huidige toestand, onderaan is het bouwproject een feit. Foto: rr

Buren bouwproject vrezen voor te grote inkijk in achtertuin

Print
Turnhout -

Bewoners van de Rubensstraat vrezen voor hun privacy. Achter hun tuinen zouden twee appartementsgebouwen met vier bouwlagen komen. “Ze kunnen mee naar onze televisie kijken.”

In de buurt van het ziekenhuis, waar jarenlang Goossens Glaswerken was gevestigd, plant een projectontwikkelaar een inbreidingsproject met twee grote appartementsgebouwen, elk zestig meter lang en vier bouwlagen hoog. Het project situeert zich tussen de Rubensstraat en de sporthal van Technico in de Smiskensstraat. Op termijn zou er een doorsteek voor fietsers en voetgangers naar de parking van Technico in de Smiskensstraat kunnen komen.

De projectontwikkelaar diende een bouwaanvraag in. Het openbaar onderzoek loopt. “Het is niet de eerste bouwaanvraag”, zegt een van de bewoners. “De stad Turnhout weigerde bij een vorige gelegenheid om een bouwvergunning af te leveren. Ook in hoger beroep stuitte de aanvrager op een weigering. Wij dachten dat het vanwege onze bezwaarschriften was. Blijkbaar was de weigering een gevolg van bezwaren die de brandweer had geformuleerd. Met die bezwaren is nu rekening gehouden bij het indienen van een nieuwe aanvraag. Met de onze niet.”

Computersimulatie

Een bewoner maakte op de computer een simulatie van wat de omgeving te wachten staat als het project kan worden uitgevoerd. “Nu staat achter onze tuinen een bedrijfsgebouw dat vier meter hoog is. In de plaats zou een appartementsgebouw komen dat twaalf meter hoog is. De bewoners van die appartementen hebben een vrij zicht in onze tuinen, onze woonkamers en kunnen zelfs mee televisie kijken.”

Diverse bewoners overwegen opnieuw een bezwaarschrift in te dienen. Enkele van hen wonen nog maar sinds kort in de straat en waren niet op de hoogte van de geplande inbreiding. Ze voelen zich bekocht.

“Op het vorige plan lag een weg tussen onze achtertuinen en het appartementsgebouw. Nu is het gebouw een meter achteruitgeplaatst, tien meter van de scheiding, en liggen er kleine tuinen tussen. We denken niet dat de bewoners daarin hoge bomen zullen planten om onze privacy te waarborgen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio