Nieuwe beelden opgedoken van terroristen vlak voor ze toesloegen in Barcelona en Cambrils

Print

Voor ze dood en verderf zaaiden in Barcelona en Cambrils gingen drie van de terroristen nog naar een winkel aan een tankstation, zo blijkt uit beelden van een beveiligingscamera. De drie zien er ontspannen uit en maken onderling zelfs nog wat grapjes.

In totaal werden de terroristen op vier verschillende momenten gefilmd in hetzelfde winkeltje. De eerste beelden dateren van donderdagnamiddag 17 augustus 16 uur, zo meldt de Catalaanse krant ARA. Ongeveer een uurtje later reed Younes Abouyaaqoub in op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona en later op de avond raasden leden van dezelfde terreurcel in een Audi A3 over de promenade van badplaats Cambrils. Bij de twee aanslagen zouden in totaal 15 doden en meer dan 120 gewonden vallen.

De drie terroristen die in beeld komen werden geïdentificeerd als Houssaine Abouyaaqoub (de broer van Younes), Moussa Oukabir (de 17-jarige waarvan eerst gedacht werd dat hij achter het stuur van de Renault Kangoo zat) en Omar Hichamy.

De beelden dateren van 20.55 uur, vier uur voor de aanslag in Cambrils. Hoewel ze op het punt staan dood en verderf te zaaien zien de drie jongemannen - waarvan er eentje een truitje van voetbalclub Real Madrid draagt - er erg rustig uit. Ze kopen een aansteker in het winkeltje en terwijl ze aan de kassa wachten, maken ze onderling nog wat grapjes.

Ongeveer twee uur eerder had Houssaine Abouyaaqoub in hetzelfde winkeltje al een hoesje voor zijn gsm gekocht. Het laatste bezoekje vindt plaats rond 22 uur, dan kopen de drie brood en energiedrankjes. Tussendoor hadden ze in een winkeltje in de buurt ook al enkele messen gekocht.

De drie terroristen zouden kort na de aanslag in Cambrils samen met nog twee kompanen doodgeschoten worden tijdens een vuurgevecht met de politie.

Nu in het nieuws