Elf mensen onthoofd bij aanval van IS in Libië

Foto: EPA

Elf mensen onthoofd bij aanval van IS in Libië

Print

Zeker elf mensen werden woensdag onthoofd in Libië bij een aanval op een stelling van de troepen van Khalifa Haftar, de machtige militaire leider die controle voert over het oosten van het land. Dat zei de woordvoerder van het Libische Nationaal Leger LNA), kolonel Ahmed al-Mesmari, die de verantwoordelijkheid voor het bloedbad bij de terreurorganisatie Islamitische Staat legt. “Negen soldaten en twee burgers werden onthoofd toen de terroristen van Daesh (het Arabisch acroniem voor IS) de militaire post al-Fugha in al-Jufrah deze morgen aanvielen”, aldus de woordvoerder.

Troepen van Khalifa Haftar veroverden in juni het oasegebied al-Jufrah op rivaliserende milities in een poging van de generaal om zijn macht uit te breiden in het verscheurde land. Zijn macht groeide gestaag en hij controleert bijna heel het oosten van Libië en delen van het zuiden. Haftar is de leider van het zelfuitgeroepen Libische Nationale Leger (LNA) en zit op dezelfde lijn van een regering in de Oost-Libische havenstad Tobroek.

Libië verzeilde in chaos na de val van kolonel Moammar al-Kadhafi, die het Noord-Afrikaanse land autoritair bestuurde gedurende meer dan vier decennia. De troepen van Haftar strijden momenteel om de macht met de door de VN erkende eenheidsregering van Fayez Serraj.

De Islamitische Staat maakte gebruik van de anarchie om zijn invloed uit te breiden in het olierijke land aan de Middellandse Zee.

(belga)

Nu in het nieuws