© Photo News

Personeel Swissport hervat ten vroegste woensdagochtend het werk

De directie en vakbonden van Swissport hebben een voorakkoord bereikt, nadat er dinsdagochtend een spontane staking was uitgebroken bij de afhandelaar op Brussels Airport. Dat zegt de liberale vakbond ACLVB. Het voorakkoord zal worden voorgelegd aan het personeel dat ten vroegste woensdagochtend het werk zal hervatten.

Volgens de vakbond heeft de directie zich geëngageerd tot een premie voor het personeel en worden tijdelijke contracten verlengd. Ook is er een kalender opgesteld om de overige problemen op korte termijn aan te pakken.

Het voorakkoord werd al voorgelegd aan de avondploeg, maar om een zo breed mogelijke achterban te raadplegen, wordt het akkoord eerst nog aan de ochtendploeg voorgelegd. Dan pas volgt er mogelijk een goedkeuring van het voorakkoord.

“Er is contact geweest met de nachtploeg en de afgevaardigden, maar we hebben als syndicale kern geoordeeld dat het toch nog zinvol zou zijn om ook de ochtendploeg te raadplegen om toch zo veel mogelijk mensen te horen in deze kwestie”, vertelt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts.

De vakbonden willen een stevige basis voor de problemen die al maanden sudderen bij het personeel en dinsdag tot uitbarsting kwamen. Pas dan kunnen ze tot een finaal akkoord komen. Ondertussen duurt de staking op de luchthaven van Zaventem nog zeker voort tot woensdagochtend en zal er ook dan nog hinder zijn.

“Voor ons is het stakingswapen het laatste wapen, maar het is de directie die het zo ver heeft laten komen. Nu gaan we dat ook in handen houden tot we genoeg mensen hebben kunnen consulteren om onze positie in te nemen”, aldus Callaerts.

Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

© ISOPIX

Mocht de staking woensdag voorbij zijn, dan zullen er toch nog gevolgen merkbaar zijn, zegt woordvoerster Nathalie Van Impe van Brussels Airport. De luchthaven blijft mensen aanraden om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen, uiteraard met respect voor de voorschriften inzake afmetingen en dergelijke.

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook.

Op vluchten die behandeld werden door Aviapartner, was er geen probleem voor de bagage.

Het Gentse bedrijf Happy Flights, dat passagiers juridisch bijstaat om schadevergoeding te bekomen, kreeg naar eigen zeggen heel wat vragen van passagiers die een compensatie willen bekomen van hun luchtvaartmaatschappij. Het laat echter weten dat in het geval van een staking bij een afhandelaar een compensatie niet mogelijk is.

Nu in het nieuws