Red Panthers klaren de klus tegen Spanje en staan in halve finale EK hockey

Foto: Photo News

Red Panthers klaren de klus tegen Spanje en staan in halve finale EK hockey

Print

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH-14) heeft zich op het EK in Nederland geplaatst voor de halve finales. De Red Panthers klopten dinsdag in hun derde en laatste groepsmatch Spanje (FIH-10) met 2-1, en eindigen zeker in de top twee van hun poule. In de halve finales wacht Duitsland.

Herbeleef de wedstrijd van de Red Panthers hier via onze LIVE!

Vlak voor het einde van het eerste kwart kwam België 1-0 voor. Joanne Peeters (15.) knalde een strafcorner, die onderweg afweek, tegen de touwen. Spanje voerde de druk op, en kreeg op slag van rust loon naar werken. Salvatella (29.) werkte aan de tweede paal een voorzet binnen.

Spanje bleef ook na de pauze het meeste initiatief nemen. Toch kwamen de Panthers, opnieuw via Peeters (35.), op 2-1. Spanje drong nog aan, maar de Belgische defensie stond pal.

Eerder dit toernooi lieten de Belgen geen spaander heel van Tsjechië (FIH-24, 6-0) en verloren ze nipt van ‘s werelds nummer één Nederland (1-0).

De Belgische vrouwen sluiten de groepsfase dus af met zes punten. De Nederlandse vrouwenhockeyploeg (FIH-1) heeft dinsdagavond op het EK in Amsterdam zijn derde en laatste wedstrijd in groep A tegen Tsjechië (FIH-24) gewonnen met 10-0. Daardoor wisten de Red Panthers zeker dat ze het in de halve finales opnemen tegen Duitsland (FIH-7).

De Belgische hockeyvrouwen zien Nederland met 9 op 9 naar de eerste plaats springen in groep A, België (6 op 9) is tweede. In groep B staat Duitsland met het maximum van 9 punten bovenaan, gevolgd door Engeland (FIH-2). Voor een plaats in de finale nemen de Red Panthers het donderdag (17u00) op tegen de Duitse vrouwen. Engeland-Nederland is drie uur later de kraker in de andere halve finale.

Pluim voor defensie

“Onze coach had ons op voorhand gezegd dat alleen het resultaat belangrijk was en het waarschijnlijk geen mooie wedstrijd zou zijn. Maar hij had zich niet aan zo’n slechte partij verwacht”, gaf Barbara Nelen toe. “Onze verdediging heeft het verschil gemaakt. De doelvrouwen hebben ongelooflijk werk geleverd. In het begin van de match hadden we wat last van de zenuwen. Vooral onze jonge speelsters zijn nog maar aan hun tweede of derde grote internationale toernooi bezig. Na het openingsdoelpunt van Joanne Peeters kropen we automatisch een beetje terug. Na de gelijkmaker van de Spaanse vrouwen hebben we mentale weerbaarheid getoond. Vroeger zouden we de kopjes laten hangen, maar nu zijn we tot het uiterste gegaan.”

De drievoudige Gouden Stick vindt dat de Red Panthers zonder druk de halve finales tegen Duitsland mogen aanvatten. “We hebben niets te verliezen en kunnen zonder stress en met een vrij gevoel op het veld staan. Het spel van Duitsland ligt ons wel.”

In 2013 schakelde Duitsland de Belgische hockeyvrouwen op het EK in Boom in de halve finales uit na shoot-outs. Twee dagen later staken de Duitsers de Europese titel op zak. “We krijgen dus een ideale gelegenheid om wraak te nemen”, aldus Nelen.

Geen illusies

Bondscoach Niels Thijssen maakt zich geen illusies. “Duitsland is de grote favoriet. Het is dan wel een jonge ploeg, maar de speelsters hebben veel meer ervaring dan de Red Panthers. De Duitse vrouwen spelen fysiek en intelligent. Ik geef hun 80 procent kans om door te stoten”, zei Thijssen. De Nederlander blikte ook nog even terug op de moeizame 2-1 overwinning tegen Spanje. “Mijn speelsters hebben gevochten als leeuwinnen, maar we speelden een hele slechte wedstrijd. We zaten nooit echt in de partij. We gaven teveel penaltycorners en open kansen weg, dat zullen we grondig moeten analyseren. Maar het doel is wel bereikt, dankzij de strijdvaardigheid en efficiëntie van de speelsters.”

In 2013 schakelde Duitsland de Belgische hockeyvrouwen op het EK in Boom in de halve finales uit na shoot-outs. Twee dagen later staken de Duitsers de Europese titel op zak. “We kunnen niet van revanchegevoelens spreken. Beide teams zijn heel veel veranderd”, aldus Thijssen.

Meer sportnieuws