© EPA

Opgepakte terrorist Barcelona geeft toe: “We wilden een grotere aanslag plegen”

Eén van de opgepakte terroristen die vorige week een aanslag pleegden in Barcelona, heeft toegegeven dat de jihadisten een grotere aanval wilden plegen. Dat meldt persbureau AFP op basis van gerechtelijke bronnen.

rrln

De vier nog levende verdachten van de aanslag in Barcelona en kustplaats Cambrils van vorige week donderdag verschenen dinsdagochtend voor een Spaanse onderzoeksrechter. Eén van de verdachten heeft daarbij toegegeven dat de terreurcel een grotere aanval voorbereidde.

De autoriteiten vermoedden al dat de groep een veel zwaardere aanval wilden plegen. Daags voor de aanslagen in Catalonië vond er een grote ontploffing plaats in een woning in Alcanar, op ongeveer 200 kilometer van Barcelona. Daarbij kwamen zeker drie personen om het leven. Op dat moment werd er nog geen link met terreur gelegd. Dat gebeurde wel nadat in de bestelwagen die op de Ramblas op voetgangers inreed identiteitspapieren gevonden werden van een van de mannen die zwaargewond raakte bij de ontploffing.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ontploffing woning in Alcanar en 120 gasflessen

Het huis diende waarschijnlijk als uitvalbasis van de terreurcel. In de woning werden meer dan 120 gasflessen opgeslagen, die mogelijk bedoeld waren een nog groter bloedbad aan te richten, meent de Catalaanse politie. “We denken dat ze één of meer aanslagen in Barcelona voorbereidden”, zei de politiechef op een persconferentie. “De ontploffing heeft een deel van hun materiaal verwoest waarop ze rekenden om zelfs grotere aanslagen te plegen.”

De politie concludeerde dat de aanslagen op de Ramblas en in Cambrils, waarbij in totaal 15 doden vielen en ruim 120 gewonden, waarschijnlijk plan B of plan C waren. Mogelijk zouden de terroristen aanvankelijk de Sagrada Familia hebben willen opblazen.

Terreurcel

Twee van de vier verdachten zijn de broers van twee andere vermoedelijke terroristen, die na de aanslagen door de politie werden gedood.

In totaal bestond de terreurcel uit twaalf mannen, zegt de Catalaanse politie. Bijna allemaal hebben ze de Marokkaanse nationaliteit.

Vijf van hen werden in de nacht van donderdag op vrijdag al uitgeschakeld door de Mossos d’Esquadra. Twee anderen stierven bij de explosie in de woning in Alcanar woensdagavond, waar de terroristen vermoedelijk de laatste hand aan het leggen waren aan enkele zelfgemaakte bommen.

Nu in het nieuws