Grootste stunt in Belgische snookergeschiedenis: Brecel wint groot toernooi

Print

Luca Brecel (22) heeft voor het eerst in zijn carrière een rankingtoernooi kunnen winnen. De Belgische snookerspeler won de finale van de China Championship snooker met een duidelijke 10-5 van tegenstander Shaun Murphy. Een historische zege voor Brecel, die meteen ook 164.000 euro rijker is. De jonge Limburger komt ook de top zestien van de wereld binnen. “Maar geweldig goed was het niet”, bleef hij bescheiden.

De finale in China ging over maximaal 19 frames. Maasmechelaar Brecel was na de eerste paar frames op achtervolgen aangewezen, maar vocht terug en kwam in het zevende spelletje voor het eerst op voorsprong: 4-3. Brecel haalde met een break van 78 zelfs zijn vierde spelletje op rij binnen voor de 5-3, maar nu was het aan Murphy om de rug te rechten: 5-4.

In de tweede sessie veegde Brecel Murphy van de mat. Razendsnel liep de jonge snookeraar uit tot 7-4. Murphy kon nog milderen tot 7-5, maar in het daaropvolgende frame kwam een ijskoude Brecel op geweldige manier terug van een achterstand: hij speelde alle ballen van tafel. De veer was gebroken bij Murphy, die even later al tegen een 9-5 achterstand aankeek. In het laatste frame klaarde Brecel de klus, goed voor een duidelijke 10-5 eindstand.

Bescheiden Brecel: “Geweldig goed was het niet”

“Het was geen geweldig goede partij”, reageerde Brecel wel erg nuchter op zijn historische zege bij Eurosport. “Als Murphy op zijn beste niveau had gespeeld, had hij gewonnen. Hij heeft toch weer een paar ongelofelijke shots gepot.”

Door zijn overwinning in China komt Brecel ook voor het eerst de top zestien van de wereld binnen.

Meer sportnieuws