© BELGAONTHESPOT

Staking bij bagageafhandelaar op Brussels Airport: “Al 200 vluchten en 10.000 reizigers getroffen”

De spontane staking die dinsdagochtend rond 7.15 uur uitbrak bij bagageafhandelaar Swissport, veroorzaakt heel wat hinder op Brussels Airport. “Al zowat 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen”, zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. In de vertrekhal van de luchthaven herschikken reizigers in laatste instantie nog hun bagage, nadat opgeroepen werd om enkel handbagage mee te nemen.

Volgens Van Impe behandelt Swissport circa 60 procent van de vluchten op Zaventem. De afhandelaar zou dinsdag instaan voor 420 vluchten. “Het hing al maanden in de lucht”, zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. “De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand.” Er zijn onderhandelingen gaande. “Mocht men de staking proberen te breken, zullen we ook oproepen bij Aviapartner (de tweede afhandelaar op de luchthaven, nvdr.) om mee te doen.”

Brussels Airlines roept passagiers op om voorlopig enkel met handbagage te vertrekken.

Bagage herschikken

Vele reizigers in de vertrekhal waren duidelijk nog niet op de hoogte van de staking en herschikken op het laatste moment nog hun bagage. “We wisten van niets, dus ze zijn in hun opzet geslaagd”, stelt Patricia Raskens, die naar Rhodos trekt. “Er is ons verteld dat de staking 24 uur zou duren, dus we hopen dat onze bagage zo snel mogelijk nadien toekomt. Wie vallen ze weer lastig? De mensen die vertrekken natuurlijk.”

Problemen met deze luchtvaartmaatschappijen:

Op de website van Brussels Airport is een alert geplaatst. Op die link kunnen reizigers doorklikken voor een overzicht van welke maatschappijen met Swissport werken voor de bagageafhandeling.

Het gaat onder meer om Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Brussels Airlines, de belangrijkste klant van Swissport, geeft prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten en vraagt vertrekkende reizigers om enkel met handbagage te reizen. De maatschappij vraagt reizigers die zonder hun bagage moeten reizen, om op de website van de maatschappij (brusselsairlines.com) een formulier in te vullen.

© BELGAONTHESPOT

Nu in het nieuws