Red Lions vernederen Nederland in eigen huis en staan nu al in halve finales EK hockey

Foto: Photo News

Red Lions vernederen Nederland in eigen huis en staan nu al in halve finales EK hockey

Print

De Red Lions hebben de Nederlandse hockeymannen vernederd in de poulefase van het EK hockey in Amsterdam. Maar liefst 5-0 werd het, een triomftocht voor de Belgen die nu al zeker zijn van de halve finales. Nederland, dat uit was op revanche voor de verloren halve finale op de Olympische Spelen, bleef voor eigen volk achter met het schaamrood op de wangen.

De partij kon niet beter beginnen voor de Belgen: na enkele minuten al viel de bal door slecht uitverdedigen van de Nederlanders voor de stick van Sébastien Dockier, die loeihard uithaalde: 1-0. Nederland probeerde de bakens te verzetten, maar de Belgische doelman Vincent Vanasch stond geweldig te keepen. Hij hield eerst Croon en dan De Voogd van de gelijkmaker.

Nederland bleef aandringen maar deed veel te weinig met hun strafcorners en zo konden de Red Lions op de tegenaanval toeslaan. Dockier stuurde twee Nederlanders het bos in met een knappe dribbel en zag zijn uithaal via de voet van de Oranje-doelman in de verste hoek belanden. En halfweg stond het zowaar al 3-0 toen Thomas Briels een lange bal uit de lucht plukte. Hij bleef ijzig kalm en knalde nog voor het einde van het tweede quarter de driedubbele voorsprong op het bord.

Onklopbare Vanasch grote uitblinker

In de tweede helft hetzelfde verhaal: Vanasch die bleef excelleren na een resem Nederlandse strafcorners en toen de nood het hoogst werd op de lijn geassisteerd werd door Florian Van Aubel. Aan de overkant toonden de Belgen hoe het moest. Loïc Luypaert sloeg de bal hard door de benen van de doelman voor de 4-0. Even later ontsnapten de Nederlanders zelfs aan een vijfde tegentreffer toen Briels andermaal alleen voor doel mocht aanleggen.

De Nederlandse onmacht werd in het laatste kwartier geïllustreerd door een strafcorner waarbij de Red Lions twee (!) verdedigers moesten afstaan voor te vroeg uitlopen, maar zelfs met nog maar twee man aan zijn zij hield de onklopbare Vanasch de Nederlandse uithaal uit zijn doel. Aan de overkant maakte Tom Boon de Belgische triomf en Nederlandse afgang compleet met een knappe dribbel en dito uithaal: 5-0.

Door de zege is België nu al zeker van de halve finales op het EK hockey. De Red Lions spelen hun laatste groepswedstrijd woensdag om 17 uur tegen Spanje.

MEEST RECENT