© BELGA

Minstens tien wereldkampioenen op Memorial Van Damme

Nu met de meeting in Birmingham de laatste voorronde van de Diamond League is afgewerkt, heeft het deelnemersveld van de Memorial Van Damme grotendeels vorm gekregen. De grootste atletiekwedstrijd van ons land mag op 1 september alweer veel schoon volk verwachten in Brussel: minstens tien wereldkampioenen, waaronder Nafi Thiam.

Op de deelnemerslijst van de Memorial staan momenteel al 30 medaillewinnaars van het wereldkampioenschap atletiek in Londen. Daarbij tien wereldkampioenen. Uithangbord wordt Nafi Thiam, die het voor de gelegenheid zal opnemen in het hoogspringen tegen de ongenaakbare Russische wereldkampioene Marya Lasitskene. Ook kersverse wereldkampioenen Ramil Guliyev (200 meter), Christian Taylor en Brittney Reese (verspringen), Tom Walsh (kogelstoten), Andrius Gudzius (discuswerpen), Elijah Manangoi (1.500 meter), Katerina Stefanidi (polsstokspringen) en Sandra Perkovic (discuswerpen) tekenen present.

En daar komen allicht nog een paar grote namen bij. “Ondanks de fel verhoogde prijzenpot van 50.000 dollar per winnaar per discipline zijn er nog een paar toppers die willen onderhandelen over de voorwaarden. Daarom ligt het deelnemersveld nog niet 100% vast”, vertelde meetingdirecteur Cédric Van Branteghem. Het gaat onder meer over de sprintsters Dafne Schippers (100 meter), Elaine Thompson (100 meter) en Allyson (400 meter). Naast de officiële Diamond League finales komt er ook een 400 meter wedstrijd bij de mannen met de drie broers Borlée en allicht een 100 meter bij de mannen met WK-finalisten Yohan Blake en Jimmy Vicaut. Paralympiër Peter Genyn waagt dan weer zijn kans op de 200 meter.

Ook uitkijken naar

Behalve naar het hoogspringen bij de vrouwen, kijkt Van Branteghem ook enorm uit naar het discuswerpen bij de mannen. “Omdat onze Philip Milanov er revanche wil nemen voor zijn mislukt WK. Hij neemt het onder meer op tegen wereldkampioen Gudzius en zilveren medaille Daniel Stähl. Met ook Robert en olympisch kampioen Christoph zal het niveau enorm hoog liggen.”

Andere interessante nummers op het programma zijn onder meer de 200 meter bij de mannen (de verrassende Turkse wereldkampioen Guliyev versus de razend snelle Amerikaan Ameer Webb), de 800 meter bij de mannen (de Botswaan Nijel Amos zint op revanche na een mislukte WK-finale), de 3.000 meter steeple (de Amerikaan Jager wil een toptijd neerzetten) , het hinkstapspringen bij de mannen (duel tussen de Amerikanen Christian Taylor en Will Claye) en het polsstokspringen bij de vrouwen (de Amerikaanse Sandi Morris wil de Griekse wereldkampioene Ekaterini Stefanidi tot het uiterste drijven).

De triatlon voor de mannelijke meerkampers - kogelstoten-verspringen-110m horden - is afgeschaft omdat Thomas Van der Plaetsen en enkele andere meerkampers forfait hadden gegeven. In plaats daarvan vindt op 31 augustus op het Brusselse Muntplein de finale van het kogelstoten plaats. Daar zal het hele WK-podium aanwezig zijn. Dat event is gratis. Een dag later zijn er nog 7.000 tickets beschikbaar voor de eigenlijke Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion.

Meer sportnieuws