Politie bevestigt: dader van aanslag Ramblas is doodgeschoten

Print

Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen bij de terreuraanval op de Ramblas in Barcelona, is doodgeschoten in Subirats. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia en de Spaanse politie bevestigt het nieuws. Intussen is ook bevestigd dat imam Abdelbaki Es Satty overleden is.

De Mossos d’Esquadra, de politie van Catalonië, bevestigt dat ze Younes Abouyaaqoub heeft doodgeschoten in Subirats, een gemeente op zo’n vijftig kilometer ten westen van Barcelona.

Politie bevestigt: dader van aanslag Ramblas is doodgeschoten
Foto: AP

Abouyaaqoub zou maandagnamiddag vlakbij Subirats opgemerkt zijn door een vrouw toen hij zich begaf naar enkele huizen. Die zou de man horen fluiten hebben, alsof hij op iemand aan het wachten was of iemand probeerde te contacteren. Toen ze hem aansprak, ging de man op de vlucht, waarna de vrouw de politie verwittigde. Toen de Mossos rond 15.30 uur ter plaatse kwamen, troffen ze Abouyaaqoub aan, die iets droeg wat op een explosievengordel leek. De man zou “Allah is groot” geroepen hebben en de politie zou hem vervolgens neergeschoten hebben. Zijn bommengordel bleek nadien vals.

De Spaanse politie bevestigde wat later dat de neergeschoten man effectief Younes Abouyaaqoub is, en dat hij overleden is.

Abouyaaqoub was alleen toen hij in Subirats werd neergeschoten en er is geen aanwijzing dat er een medeplichtige in de buurt was. Dat heeft Josep Lluis Trapero, het hoofd van de regionale Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, maandagavond meegedeeld tijdens een persconferentie. Een bestelwagen die vlakbij, in Sant Sadurni d’Andoia, werd onderzocht, zou niets met de feiten te maken hebben. Volgens de politieman zijn de 12 leden van de terreurcel waarnaar gezocht werd dan ook allemaal opgepakt of neergeschoten, maar het onderzoek naar mogelijke andere betrokkenen gaat verder.

“Toen de man door de getuigen werd opgemerkt en toen hij door de politie werd neergeschoten, was hij alleen”, zegt Josep Lluis Trapero. “Er is dus geen sprake van een mogelijke medeplichtige. We hebben wel verschillende telefoons gekregen van buurtbewoners, onder meer over een verdachte bestelwagen. Al die oproepen worden nagegaan.”

Imam omgekomen

De politie bevestigde maandagavond ook dat imam Abdelbaki Es Satty, spilfiguur van de aanslagen in Catalonië, is omgekomen bij de explosie in een huis in Alcanar. Dat werd al vermoed, maar is nu officieel.

“De (stoffelijke) resten van de imam waren daar wel degelijk”, zei het politiehoofd. Hij gewaagde daarbij van een woning waar een terreurcel de aanslagen had voorbereid en waar zich woensdagavond op 200 km van Barcelona een forse ontploffing had voorgedaan, minder dan 24 uur voor de aanslagen die aan vijftien mensen het leven hebben gekost.

Kern van terreurcel opgerold

Volgens het hoofd van de Mossos is de kern van de terreurcel dan ook opgerold: “De twaalf personen waarvan we gezegd hebben dat we die zochten, zijn gevonden. Vier zijn er opgepakt, de andere acht zijn neergeschoten. Het onderzoek gaat verder en we sluiten niet uit dat er in de komende weken nog ontwikkelingen volgen.”

Politie bevestigt: dader van aanslag Ramblas is doodgeschoten
Foto: AP
Politie bevestigt: dader van aanslag Ramblas is doodgeschoten
Younes Abouyaaqoub. Foto: EPA
MEEST RECENT