Sterk BMC zegeviert in ploegentijdrit Vuelta, Quick Step komt net tekort

BMC heeft de ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen. De Amerikaanse ploeg legde het parcours van 13,7 km in Nîmes af in 15:58, goed voor een gemiddelde van 51,48 km/uur. Drievoudig wereldkampioen ploegentijdrit Quick-Step Floors strandde op zes seconden op een tweede plek. Sunweb eindigt in dezelfde tijd als de Belgische formatie, maar deed er net 66 honderdsten langer over en moet dus vrede nemen met een derde stek. Van de favorieten voor de eindzege deed Chris Froome met Team Sky de beste zaak en eindigde zijn ploeg op een vierde stek, op negen seconden van de winnaars.

Lotto Soudal zette met 16:22 een eerste de eerste richttijd neer en mocht een tijdlang plaats nemen op de hot seats. Toen Bora-Hansgrohe evenwel aan zijn tijdrit begon, bleek dat de ploeg, zonder Sagan aan de start in de Vuelta, nog net iets sneller reed en dook de Duitse formatie drie seconden onder de chrono van Lotto-Soudal.

Niet veel later deelde Sunweb een stevige tik uit en maar liefst vijftien seconden sneller reed dan de Duitsers. Een toptijd, 16:04 waar heel wat andere ploegen hun tanden op stuk zouden bijten. De ploegentijdrit, door de stad en met veel technische en gevaarlijke passages werd onderweg trouwens ontsierd door valpartijen: zo kwam Atapuma al vroeg ten val en moest zijn team UAE Team Emirates zonder hem verder, lag ook Arcas bij Movistar al snel tegen de grond, maar de prijs voor de meest spectaculaire tuimelperte ging naar LottoNL-Jumbo. Antwan Toelhoek reed, naar eigen zeggen, in een put en maakte een koprol over het asfalt met zijn fiets, Floris De Tier, die achter hem reed, kon hem niet meer ontwijken en lag ook tegen het asfalt. De ploeg van kopman Steven Kruijswijk zou als vijftiende finishen en al 40 seconden gezet worden.

Uitkijken was het tot slot naar de prestatie van drievoudig wereldkampioen ploegentijdrit Quick-Step Floors. Bij het tussenpunt zette de formatie van Patrick Lefevere een zelfde tijd neer als Sunweb, aan de finish doken ze uiteindelijk 66 honderdsten onder de chrono van Sunweb. Goed voor de hotseat, maar BMC, ook al twee keer wereldkampioen in deze discipline, moest nog arriveren en bij het tussenpunt bleek al meteen dat de Amerikaanse ploeg snel van start was gegaan en zes seconden onder de besttijd dook. Een voorsprong die de ploeg niet meer zou afstaan en aan de finish was ze de enige ploeg die onder de 16 minuten dook met 15:58, zes seconden sneller dan Quick-Step Floors.

Rohan Dennis, die op het eind duidelijk sneller wilde gaan, kwam als eerste over de finish in Nîmes en mocht de eerste leiderstrui aantrekken, want Team Sky en Orica-Scott kwamen te kort om de Amerikanen nog van de eerste plaats te stoten.

Van de favorieten deed Froome de beste zaak. Hij eindigde op 9 seconden van Dennis en co en telt nu al acht seconden voorsprong op de broertjes Yates en Esteban Chaves, 12 seconden op Rafal Majka, 22 tellen op Vincenzo Nibali, 26 seconden op Alberto Contador en 37 seconden op Romain Bardet.

Uitslag:

1. BMC 15’58”

2. Quick Step Floors +6”

3. Sunweb +6”

4. Teak Sky +9”

5. Orica-Scott +17”

Stand:

1. Rohan Dennis 15’58”

2. Daniel Oss z.t.

3. Nicolas Roche

4. Alessandro De Marchi

5. Damiano Caruso

Bekijk hier de volledige uitslag en stand in de Vuelta!

Meer sportnieuws