© EPA

Honderden neonazi’s trekken door Berlijn ter ere van Hitlers plaatsvervanger

Een vijfhonderdtal neonazi’s trekt zaterdag door Berlijn om Hitlers ex-plaatsvervanger te eren. Er vinden ook verschillende tegenbetogingen plaats, waarin enkele honderden manifestanten meestappen.

De deelnemers aan de betoging werden voorafgaand “intensief” gefouilleerd in tenten, zegt de politie. Ongeveer duizend politieagenten werden ingezet om confrontaties tussen neonazi’s en linkse demonstranten te vermijden.

Toch blokkeerden linkse groepen al snel de extreemrechtse mars. Die vertrok aan het centraal station in het Berlijnse district Spandau en zou naar de Wilhelmstrasse stappen, waar de gevangenis van de geallieerden stond waar Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess werd vastgehouden.

Verheerlijking Hess

© EPA

Volgens de politie zijn er tot dusver geen serieuze confrontaties geweest. Er gebeurden evenmin arrestaties.

De mars door het district Spandau vindt plaats naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de zelfmoord van Hess. Het wereldje van de Duitse neonazi’s verheerlijkt Hess, omdat die trouw bleef aan de originele nationaalsocialistische idealen uit de jaren twintig en dertig. Overeenkomstig de wet mogen de neonazi’s die deelnemen aan de mars Hess niet verheerlijken in woord of beeld.

Andreas Geisel, senator van Binnenlandse Zaken, zegt dat de neonazibetoging zich moet houden aan verschillende strikte voorwaarden. “Hoewel ik de manifestatie graag had verboden, hebben we dit zeer zorgvuldig besproken en vastgesteld dat de liberale en democratische basisorde ook geldt voor sukkels”, zei hij aan het Duitse radiostation RBB Inforadio.

Tegenbetogingen

Pogingen om de extreemrechtse mars te verbieden bleken onsuccesvol. Een woordvoerder van het Berlijnse lokale bestuur benadrukte het fundamentele belang van de vrijheid van vergadering.

De autoriteiten gaven toelating voor zeker vier tegenbetogingen. Die krijgen de steun van de centrumlinkse sociaaldemocraten, de groenen, het radicaal linkse Die Linke, en van vakbonden en antifascistische groepen.

© EPA

© AFP

MEER OVER Berlijn