© Jan Brys

Bomen worden efficiënter beheerd

Brasschaat wil in de toekomst efficiënter omgaan met het onderhoud van de bomen in de gemeente. Dat wil zeggen

dat aan de hand van een beheerplan duidelijk moet worden welke bomen meer aandacht nodig hebben en welke minder.

jbr

De gemeente Brasschaat gaf een firma uit Berchem de opdracht om het beheerplan op te stellen. De kosten daarvoor bedragen 44.845 euro. “Om tot een goed beheerplan te komen, werken we in vijf stappen”, zegt Frank Van Baelen, de groendeskundige van de gemeente. “Zoals bekend zijn twee stagiairs bezig met het inventariseren van alle bomen in de gemeente. Dat werk is bijna rond. Daarna zullen we bekijken hoe we de bomen efficiënter kunnen onderhouden. Er kunnen veel kosten bespaard worden.”

Volgend jaar opent in de Verhoevenlei het Nieuw Administratief Centrum. Dat zal worden verwarmd met biomassa. “Veel mensen denken nu dat we extra bomen gaan rooien om voldoende biomassa te hebben, maar dat is niet geval. Door laanbomen te snoeien en zieke bomen te rooien, creëren we voldoende biomassa”, zegt Van Baelen.

“Met Jan Moereels en Frank Van Baelen hebben we bij de gemeente heel wat knowhow in huis”, zegt schepen van Groen Dirk de Kort (CD&V). “Het gebruik van biomassa in het Nieuw Administratief Centrum is uniek in Vlaanderen. Ook met het bomenbeheerplan zijn we pioniers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners