Jazz at Home viert 100 jaar jazz met 100 muzikanten

Hans Van den Bogaerde, Michel Proesmans, Marc Lybaert en Diederik Beelen van Jazzzolder. Foto: ward bosmans

Jazzzolder verhuist naar Refugie van Grimbergen in OLV-straat

Jazz at Home viert 100 jaar jazz met 100 muzikanten

Print
Mechelen -

De Jazzolder is in Mechelen al negentien jaar een begrip als het over jazz gaat. Dit najaar verhuizen ze naar een nieuwe locatie, maar voor het zover is staan er nog tientallen fijne optredens op het programma.

Volgend weekend is er in het Hof van Busleyden al de finale van de vijfde editie van de JazzContest Mechelen. Sinds een drietal jaren werd de finale van die wedstrijd opgenomen in het programma van Maanrock. Op vrijdag 25 augustus kan je vanaf 19u in het Hof van Busleyden terecht voor jong talent uit binnen en buitenland. De finalisten, die maximum 25 jaar oud zijn en zich selecteerden voor de finale zijn, Man Staris (B), Floris Kappeyne trio (NL), The Awk Words (B) en Het Jonas Kaltenbach Quintet (D). Als bonus is er nog een extra optreden van Compro Oro, een Belgische band met muzikanten die hun sporen al verdienden in de jazzwereld.

Open Monumentendag

Het jaarlijks hoogtepunt voor de Mechelse jazzliefhebbers is ongetwijfeld ‘Jazz at Home’. Het festival, dat dit jaar over vier dagen gespreid wordt, is ondertussen al aan zijn dertiende editie toe. Van 7 tot 10 september staan er concerten gepland in soms verrassende locaties. “Omdat ‘Jazz at Home’ dit jaar samenvalt met de Open Monumentendag zijn we op zoek gegaan naar historische locaties”, legt Michel Proesmans van de Jazzzolder uit. “Bovendien wordt dit jaar over de hele wereld ook het honderdjarig bestaan van jazzmuziek gevierd. Dat bracht ons op het idee om minstens 100 muzikanten op het podium te krijgen. In de aanloop naar Jazz at Home starten we met drie avondconcerten. Op 7 september is het Denise King Quartet te gast in Den Breckpot op de Korenmarkt. Op 8 september speelt het Vortex Quintet in onze vertrouwde locatie van de Jazzzolder aan het Sint-Romboutskerkhof en op 9 september is er een concert van de Bravo Big Band in de prachtige feestzaal van het Scheppersinstituut aan de Melaan. Op 10 september starten we al om 13u met live jazzconcerten in 24 Mechelse stadswoningen.”

Ook voor die laatste dag konden de organisatoren een aantal unieke locaties op de kop tikken. Zo is men te gast in de Goudvis in de Guldenstraat, The House of Contact Centers op de Veemarkt en de befaamde ‘drie huisjes’ (Sint-Jozef, De Duivels en het Paradijs) op de Haverwerf. Van de 900 plaatsen zijn er al 500 verkocht.

Lokaal delen met koor

Ook de Refugie van Grimbergen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat zet de deuren open voor Jazz at Home. Zo kunnen de jazzliefhebbers meteen kennismaken met de nieuwe locatie van de Jazzzolder. In oktober verlaten ze noodgedwongen de kapel aan het Sint-Romboutskerkhof om hun tweewekelijkse concerten vanaf dan in de Refugie van Grimbergen te organiseren. “We konden deze mooie locatie op de kop tikken dankzij de hulp van het Onze-Lieve-Vrouwekoor”, vertelt Michel Proesmans. “Zij gebruiken dit zaaltje als repetitielokaal. Door het met hen te delen kunnen we de kosten beperken. Er is plaats voor een 70-tal mensen, ongeveer evenveel als op het Sint-Romboutskerkhof. We blijven zeker hier tot eind 2018, daarna zien we wel verder. We hopen stilletjes om dan terug te kunnen keren naar het Sint-Romboutskerkhof.”

www.jazzathome.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio