Trump heft twee adviesraden op nadat top-ceo’s massaal opstappen

Foto: Photo News

Trump heft twee adviesraden op nadat top-ceo’s massaal opstappen

Print

Eerder deze week stapten al drie ceo’s uit de American Manufacturing Council van Amerikaans president Donald Trump. Na Kenneth Frazier van farmareus Merck, Kevin Plank van sportmerk Under Armour en Brian Krzanich stapten ook Inge Thulin en Denise Morrison op. Trump deelt mee dat hij de adviesraden opdoekt.

President Trump kwam in het weekend onder vuur te staan omdat hij het extreemrechtse geweld in Charlottessville toeschreef aan “veel” factoren en gezindheden. Maandag veroordeelde hij dan toch het “racistisch geweld” van Charlottesville, waarbij één dode viel, en haalde hij ook uit naar “blanke supremacisten, de Ku klux Klan en neonazi’s”.

Door zijn laattijdige reactie stapten veel ceo’s op uit de adviesraden. Trump laat weten dat hij ze opdoekt.

Maandag stapten twee bedrijfsleiders uit Trumps adviesraad. Kenneth Frazier, ceo van farmareus Merck, tweette dat “Amerikaanse leiders onze fundamentele waarden moeten eren, door manifestaties van haat, onverdraagzaamheid en elke claim van suprematie te verwerpen, die ingaan tegen het Amerikaanse ideaal van gelijkheid tussen alle mensen”.

“Vooruitgang boeken”

Kevin Plank, de topman van het sportmerk Under Armour, stelde dan weer dat “Under Armour aan innovatie en sport doet, niet aan politiek”. De topman van het sportmerk zal zich naar eigen zeggen blijven inzetten om te “inspireren en verenigingen door de kracht van sport”.

Dinsdag stapte een derde topman op. “Ik ben opgestapt (uit de adviesraad, red) omdat ik vooruitgang wil boeken, terwijl velen in Washington het belangrijker lijken te vinden om de mensen die niet met hen akkoord gaan aan te vallen”, aldus schreeft de ceo van het technologiebedrijf Brian Krzanich. “We zouden diegenen die opkomen voor gelijkheid en andere dierbare Amerikaanse waarden moeten eren, en niet aanvallen.”

De laatste twee ceo’s die opstapten uit de adviesraden waren Inge Thulin van 3M en Denise Morrison van Campbell Soup CO.

“Racisme en moord zijn verwerpelijk en niet gelijk aan andere zaken die zich voordeden in Charlottesville”, zei Denise Morrison. “De president zou hierover, nog steeds, duidelijker moeten zijn.”

Thulin werd in januari lid van de raad om “te pleiten voor beleid dat gelijkloopt met onze waarden en om investeringen aan te moedigen voor een sterker Amerika. Na lang beraad denk ik niet dat deze adviesraad mij nog in staat stelt dat te doen”, tweette de ceo.

Thuling sprak niet rechtstreeks over president Trump, maar schreef dat hij “zal blijven vechten voor een duurzame, diverse en inclusieve omgeving”.

MEEST RECENT