Regenweer? Dankzij dit trucje vergeet je nooit meer een paraplu mee te nemen

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Regenweer? Dankzij dit trucje vergeet je nooit meer een paraplu mee te nemen

Print

Hoewel je je voorneemt om het niet te vergeten, blijft je paraplu toch thuis als je door de regen moet. Klinkt herkenbaar? Gelukkig heeft de wetenschappelijke wereld nu een link gevonden tussen een simpel mentaal trucje en een beter geheugen om vervelende situaties als deze te voorkomen.

De volgende keer dat de weermannen en -vrouwen regen voorspellen, kan je jezelf inbeelden dat er een paraplu de deur blokkeert. Het klikt onnozel, maar blijkbaar helpt het wel om het accessoire effectief mee te nemen op de momenten dat het nodig is. Wetenschappers aan het Rotman Research Institute in het Canadese Toronto kunnen het logisch verklaren. Het komt erop neer dan onze hersenen focussen op een actie tussen twee objecten (de paraplu en de deur) en een mogelijk gevolg (het huis niet kunnen verlaten).

”Eerder onderzoek heeft aangetoond dat twee objecten samenvoegen tot één probleem helpt om gaten in het geheugen te dichten. Ons bijkomend onderzoek toont aan dat het begrijpen van de relatie tussen de twee objecten ook belangrijk is”, zegt onderzoekster Jennifer Ryan in een reactie aan The Huffington Post. Ze voegt eraan toe dat oefeningen zoals deze geheugenverlies kunnen tegengaan. “We weten dat cognitieve erop achteruitgaan naarmate mensen verouderen. Deze strategie kan een oplossing bieden voor kleine geheugenproblemen, afhankelijk van wat je moet bereiken”, klinkt het.

NIET TE MISSEN