Rik Van Looy trakteert ‘Hertals’ bij onthulling standbeeld op een volks feestje

Print
Herentals - Een beetje frêle in zijn stap en stilaan wat grijzer, maar verder nog even scherp en fier rechtop als vroeger, zo stapte Rik Van Looy zaterdagmiddag op zijn standbeeld af. Het was op zijn verzoek omhuld met een Herentalse vlag. Toen hij die eraf trok verscheen de Keizer als een gewoon man van het volk.

Rik Van Looy was ontroerd, toen hij bij het spreekgestoelte werd gevraagd. Niet zozeer door zijn wachtende standbeeld en de eerbetuigingen die hem op zijn 83ste nog altijd te beurt vallen als hij zich onder de mensen begeeft, maar door de erehaag die de rennertjes van zijn Vlaamse Wielerschool voor hem maakten en de roos die ze in hun hand hadden voor Riks echtgenote Nini, die er niet kon bijzijn. Misschien verdiende Nini bij op dat standbeeld te staan, over de schouder van haar man kijkend, want haar halve trouwboek heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij zijn steun en toeverlaat was, als renner er als mens.

En zo heeft de stad Herentals nu twee standbeelden op de Grote Markt: dat van de Boer, die krijgshaftig het vaandel heft en een vuist maakt tegen de Franse overheerser, en dat van Rik, als sportman de ultieme krijger en aanvaller, die nu als beeld sereen en met de handen in de zakken het doen en laten van zijn stadsgenoten overschouwt. Er speelt zelfs geen zweem van een glimlach rond zijn lippen, strak als een streep. Geen naam siert de sokkel. Het is alsof het beeld de filosofie van Rik uitstraalt en ons voorhoudt dat je nooit hoog van de toren moet blazen, zelfs niet als het halve land je op het schild tilt. De Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre kon die attitude mooi vatten in zijn sober beeld.

Het dankwoord was kort, maar gemeend: “Dank aan alle Herentalsenaren, jullie hebben mee voor dit standbeeld gezorgd”, zo deed een van de grootste coureurs die ons kleine land ooit heeft gekend zijn supporters en sympathisanten nog een keer eer aan.

Vanop zijn sokkel keek zijn bronsgroen evenbeeld onbewogen toe. Het leek of hij er altijd had gestaan.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio