IN BEELD. Zo trok de Antwerp Pride door ’t Stad

Print

Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpen -

In Antwerpen is zaterdagnamiddag de tiende editie van de Antwerp Pride door het Zuid en over de Scheldekaaien getrokken. De veertigtal paradewagens met een bont of net schaars gekleed gezelschap en de dreunende dancebeats lokten ook dit jaar heel wat kijklustigen, ook al moesten ze af en toe de paraplu boven halen. Volgens de organisatie waren er naar schatting 100.000 bezoekers, de politie houdt het bij 60.000. De politie was met veel agenten ter plaatse.

De parade startte aan de Gedempte Zuiderdokken en ging dan via de Pourbusstraat, Leopold De Waelplaats, Marnixplaats en de Scheldestraat naar de Scheldekaaien. Aan de kop van de stoet droegen onder meer minister Kris Peeters (CD&V), Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) en voormalig schepen Philip Heylen de regenboogvlag. Ook onder meer Jani Kazaltzis, Annick De Ridder en Meyrem Almaci liepen mee.

In totaal namen 62 stappende of rijdende delegaties deel aan de parade, onder wie holebi-en transgenderverenigingen, sportclubs, de politie, de Universiteit Antwerpen, bedrijven en middenveldorganisaties. Ook de partijen sp.a, CD&V, N-VA, Groen en Open Vld waren vertegenwoordigd, die laatste met een wagen voorzien van een spandoek met een geschminkte Vladimir Poetin, uit protest tegen de homovervolging in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Na de parade, die zonder incidenten verliep, volgt nog het gratis Love United Festival met dj’s op het Steenplein. Zondag is er het Closing Festival op de Grote Markt met optredens van onder meer Sarah Bettens, Liliane St-Pierre, Belle Perez en Army of Lovers.

Onze GvA-zomerreporter ging ook een kijkje nemen:

Video: Dieter Put

Video: MF

DOEN!