Holebi’s fuiven in De Kapel: "Er is weinig te beleven"

Lisa Willems, Lynn Van den Bergh en Hans Hendrickx organiseren binnenkort Spoon. Foto: sven van haezendonck

Jongeren proberen concept uit in nieuwste evenementenlocatie

Holebi’s fuiven in De Kapel: "Er is weinig te beleven"

Print
Mechelen -

Spoon, zo heet het nieuwe concept voor holebi’s in Mechelen. De initiatiefnemers organiseren volgende maand hun eerste feestje in De Kapel. “Voor deze doelgroep is er weinig te beleven in de stad. Daar willen wij verandering in brengen”, klinkt het.

Holebi’s en hun vrienden zijn zaterdag 23 september vanaf 22u welkom in De Kapel, de nieuwste Mechelse evenementenlocatie vlak bij het Cultuurplein. Op de affiche van Spoon staan PKO, S.C.O, Construkted en Gewelt, eerder al aan het werk te zien op Pukkelpop en Tomorrowland. Een toegangsticket kost 3 euro, na middernacht is dat 5 euro. “Wij willen bewust de drempel laag houden. Verwacht je aan de sfeer van de discoparty’s van weleer, zoals Studio 54. Zoiets bestaat niet in het Mechelse”, zegt Hans Hendrickx (30).

Samen met Lynn Van den Bergh (28) en Lisa Willems (28) is hij een van de drie drijvende krachten achter Spoon, een concept voor holebi’s van 18 tot 40 jaar. “Ons idee voor een feestje is eigenlijk op een grappige manier ontstaan. Ik ben afkomstig van Muizen (Mechelen), maar ik heb vijf jaar in Antwerpen gewoond. Toen ik terug in Mechelen kwam, viel het me op dat er niets te doen is voor holebi’s. Hans, een vriend, wilde graag op stap gaan. Toen maakten we ons de bedenking om zelf iets te organiseren. We hebben er onze schouders onder gezet en van het een kwam het ander”, vertelt Lisa.

"Iedereen is welkom"

Vanwaar Spoon? “Dat mag Hans vertellen”, zegt Lisa met een lach. “Het refereert naar lepeltje lepeltje in bed liggen. Dat hoeft daarom niet seksueel getint te zijn, het gaat vooral over affectie tonen aan elkaar. Iedereen kan binnenstappen, er zijn geen verplichtingen”, legt Hans uit.

Spoon wil een leuke plek zijn waar mensen elkaar op een ongedwongen kunnen ontmoeten en waar het gemakkelijk is om contacten te leggen. “Iedereen is welkom, niet alleen holebi’s. Ook hetero’s of mensen die nog aan het zoeken zijn. Ons feestje moet gewoon een gezellige plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Hans.

"Zoeken in veilige omgeving"

Daar is bij holebi’s in de Dijlestad nog wel behoefte aan. “Het is belangrijk dat jongeren kunnen experimenteren en zoeken in een veilige omgeving in hun thuisstad Mechelen”, geeft Lynn aan. Zij en haar vriendin Lisa hebben daar zelf ervaring mee. “Als wij in onze stad als lesbisch koppel uitgaan, hebben wij wel al gemerkt dat mensen ons soms uitdagen. Niet dat ze ons beledigen, maar mannen vinden de gedachte van twee vrouwen blijkbaar wel opwindend. Als het drie keer per avond gebeurt, heb je het wel een beetje gehad”, vertelt Lisa. “Dat is jammer, want je kan jezelf niet zijn en op de duur ga je jezelf aanpassen”, zegt Lynn nog.

Met Spoon willen ze de jonge holebigemeenschap in Mechelen meer een gezicht geven. “We hebben contact gezocht met andere verenigingen, maar we hebben daar weinig tot geen respons van gekregen. Ook op onze vraag tot samenwerking is er geen reactie gekomen”, geeft Lisa aan.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio