Vijf kogels als ‘waarschuwing’ voor planner van containerterminal

Foto: BFM

Vijf kogels als ‘waarschuwing’ voor planner van containerterminal

Print
Schoten -

Schotenaar M.Y. werd gisterenochtend meerdere keren in zijn benen geschoten. De man heeft een belangrijke job op de containerterminal van DP World in de haven. De schutters worden voorlopig dan ook aan het drugsmilieu gelinkt.

Vanuit de struiken in de Braamstraat in Schoten doken gisterenochtend rond 8u twee mannen op. Ze droegen sportieve kleding en hadden allebei een bivakmuts op.

Het duo had zich verscholen gehouden tot het moment waarop M.Y. aan zijn dagelijkse ochtendwandeling begon. Met de hond aan de leiband wandelde hij richting het centrum van Schoten. Amper enkele meters verderop werd Y. onder vuur genomen. Vijf kogels werden op hem afgevuurd.

Klopjacht met helikopter

“Vier keer werd hij in zijn rechterbeen geraakt, één kogel ging in zijn linkerbeen”, vertelt de zus van het slachtoffer.

Na de aanslag vluchtten de twee onbekende schutters weg. De politie hield nog een klopjacht waarbij ook een helikopter en speurhonden werden ingezet. Tevergeefs. Een buurvrouw hielp de neergeschoten man naar binnen en ving hem op in haar appartement tot de hulpdiensten ter plaatse waren.

Tweede aanslag

Het was al de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd dat de bewoners van het appartementsgebouw in de Braamstraat geconfronteerd werden met een schietpartij. In de zomer van 2016 werd M.Y. al onder vuur genomen in de ondergrondse parkeergarage van het gebouw. Toen werd hij niet geraakt en kon hij zich uit de voeten maken.

Hoewel het parket de feiten bestempelt als een moordpoging wordt er door speurders uitgegaan van een ‘waarschuwing’.

Containerterminal

Alles wijst er voorlopig dan ook op dat de schietpartij te linken is aan het Antwerpse drugsmilieu. Slachtoffer M.Y. werkt op de containerterminal van DP World aan het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. Hij is er aan de slag als planner op de kade. “Wij zorgen ervoor dat alle containers die gelost worden op de goede plaats terechtkomen”, vertelde M.Y. daar zelf over in een promotiefilmpje.

Deze functie kan van goudwaarde zijn voor het criminele milieu. Iemand die de exacte plaats van een container kent en zelfs kan bepalen, kan het veel gemakkelijker maken om ladingen cocaïne de haven uit te krijgen.

Daar is ‘De Tank’ weer

Wie het over het uithalen van cocaïne heeft, komt automatisch bij Frank ‘De Tank’ V. terecht. V. zit sinds april in de cel. Hij wordt ervan verdacht samen met zijn schoonbroer Patrick Y. een bende te hebben gerund die minstens 2.000 kilogram cocaïne binnensmokkelde via de haven.

De speurders zien ook een link tussen de bende van De Tank en het slachtoffer van gisteren. M.Y. draagt dezelfde achternaam als Lisa, de vrouw van De Tank. “Ze is verre familie”, bevestigt zijn zus. “Maar M.Y. heeft niets met drugs te maken. Dat hij nu al twee keer beschoten werd? Dat klopt, maar toch heeft hij, niemand van ons, iets met drugs te maken.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio