De persoonlijkheid van haar man veranderde compleet na een beroerte: “Maar ik leerde hem om weer van me te houden”

Foto: Facebook/Rachel Hanford

De persoonlijkheid van haar man veranderde compleet na een beroerte: “Maar ik leerde hem om weer van me te houden”

Print

September 2014. Op het strand in het Engelse Dorset stappen Rachel en Russell Hanford in het huwelijksbootje. Het begin van een prachtige toekomst, dachten ze. Maar amper vijf weken na hun trouwdag stortte hun wereld in. Russell kreeg op het werk een beroerte die zijn hele persoonlijkheid veranderde. Zijn echtgenote deed er uiteindelijk bijna drie jaar over om zijn liefde terug te winnen.

Op het moment van hun huwelijk waren Rachel en Russell al een tiental jaar samen. Ze hielden allebei van sporten en activiteiten buitenshuis. Voor zover ze wisten, waren ze allebei kerngezond.

Toch had Russell in het verleden wel gezondheidsproblemen gehad. Op zijn 23ste had hij namelijk plots een hartaanval gekregen. Een verklaring hadden de artsen daar nooit voor gevonden. Het was een medisch mysterie.

Beroerte

Nadien was geen van beiden ooit nog ziek geweest. Hun leven samen zag er rooskleurig uit. Hun huwelijk in september 2014 was de kers op de taart. Maar amper vijf weken later vielen al hun toekomstplannen in het water.

Russell kreeg op het werk plots een beroerte door een bloedklonter in zijn hersenen. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Net op tijd om zijn leven te redden.

“Russell zag er verschrikkelijk uit”, herinnert Rachel zich. “De rechterkant van zijn lichaam was verlamd. De ene helft van zijn gezicht hing slap naar beneden. Toen hij probeerde te praten, kwamen er geen woorden uit. Op dat moment vreesde ik het ergste. Ik was er bijna zeker van dat hij zou sterven of voor de rest van zijn leven zwaar gehandicapt zou zijn.”

Andere man

De 35-jarige man bracht uiteindelijk drie weken door in het ziekenhuis. En toen hij nadien naar huis mocht, was alles anders.

“De eerste maanden was hij boos, gefrustreerd en verdrietig”, zegt Rachel. “Er was geen affectie meer. Geen geluk meer. Ik miste het om hem iedere ochtend te kussen. Ik verlangde naar een beetje liefde van hem. Maar hij kon dat niet meer. En ik voelde me eenzaam.”

De gevolgen van de beroerte waren zo erg dat Rachel het gevoel had dat ze samenwoonde met een vreemde man. Hij kon niet meer communiceren of zijn gevoelens uitdrukken. Mensen uit haar omgeving zeiden haar zelfs dat niemand het haar kwalijk zou nemen als ze de relatie zou beëindigen.

“Maar dat is zelfs nooit in me opgekomen”, klinkt het. “Ik wist dat ik onvoorwaardelijke liefde moest tonen als ik de oude Russell terug wou krijgen. Ik moest hem tonen hoe close we waren. Dus knuffelde en kuste ik hem zo veel mogelijk. Na ieder gesprek zei ik ook dat ik van hem hield. Ik vroeg hem om dat iedere keer te herhalen. Er waren momenten waarop hij me gewoon negeerde, maar ik weigerde op te geven. Kleine momenten voelden aan als grote overwinningen. Zoals de momenten waarop hij naar me glimlachte.”

Herstel

Enkele maanden nadat Russell het ziekenhuis had verlaten, volgde opnieuw een zware klap. De artsen zeiden hem dat ze geen beterschap meer verwachtten. “Toen we buiten kwamen, begon Russell te huilen. Ik had hem nog nooit zo verdrietig gezien”, zegt Rachel.

Maar in juli 2015 veranderde er wél nog iets. “Toen we op een gegeven ochtend wakker werden, zei hij dat hij van me hield. Het voelde alsof hij dat voor de allereerste keer zei. Ik barstte in tranen uit. Na alles hield hij opnieuw van me.”

Bijna drie jaar na de beroerte werkt het koppel nog steeds hard aan een toekomst samen. Russell ziet er opnieuw gelukkig en gezond uit. Ook al is het nog moeilijk om te praten, lezen of schrijven. Zijn vrouw heeft geleerd om hem te verstaan en zijn zinnen voor hem af te maken.

MEEST RECENT