Food

Kun je eigenlijk te veel chocolade eten en hoeveel water is slecht voor je? Deze wetenschappers hebben het antwoord

Print
Met een paar kopjes koffie en een goed gekruide maaltijd kun je niet veel verkeerd doen, maar de mensen achter wetenschappelijk YouTyube-kanaal AsapSCIENCE vroegen zich af wanneer trop echt te veel wordt. Met andere woorden: welke hoeveelheid van je favoriete drankjes en snacks is wellicht dodelijk? Het antwoord krijg je in twee geanimeerde video's.

Het is gelukkig behoorlijk onhaalbaar maar wie zo’n zeventig kopjes koffie na elkaar drinkt, zal zich niet lekker voelen. Die hoeveelheid bevat voldoende cafeïne om hartkloppingen en zelfs een hartstilstand te veroorzaken en een persoon die zeventig kilogram weegt te doden. Met alcohol is het extra opletten geblazen, want dertien shotjes zouden dodelijk kunnen zijn. De intoxicatie zou er mogelijk toe leiden dat zones in de hersenen, die onder meer verantwoordelijk zijn voor je ademhaling en je hartslag, blokkeren en uiteindelijk uitvallen. Te veel vocht opnemen is sowieso niet goed, al moet je véél water drinken voordat het een negatieve impact krijgt op je lichaam. Na zo’n zes liter beginnen de hersencellen te zwellen met hoofdpijn tot gevolg. In het slechtste geval volgt een coma of zelfs de dood.

Stop je met drinken of neem je te veel zout op, dan zullen je hersencellen beginnen krimpen. Dat veroorzaakt hypernatriëmie, een aandoening met symptomen zoals sufheid, spierzwakte en in ernstige gevallen zelfs een coma. Zo’n 48 lepels van je favoriete kruiden kunnen dit vreselijke scenrio uitlokken. Eet je 129 lepeltjes peper in één keer, dan is de kans bestaande dat je het niet overleeft, terwijl een paar koffielepels nootmuskaat al dodelijk zijn. Eet je graag kersen, probeer dan te vermijden dat je op de pitten bijt. Een of twee pitjes bevatten voldoende cyanide om de zuurstoftoevoer grondig te verstoren. Verslaafd aan chocolade? Het is niet alleen slecht voor honden, de stof theobromine is in extreem grote hoeveelheden ook schadelijk voor de mens. Je zou wel 85 repen na elkaar moeten opeten voordat je lichaam het niet meer aankan.

AsapSCIENCE plaatste het eerste deel van de 'How Much Will Kill you'-filmpjes online in 2015, maar sinds begin deze maand is er een tweede deel beschikbaar. Daaruit blijkt onder meer dat 1.100 appelsienen tot een overdosis aan vitamine C leiden en dat 25 aardappelen een hoeveelheid solanine bevat die het lichaam vergiftigt.

NIET TE MISSEN