Vier uitvindingen voor mensen met handicap winnen “Design with a Heart”-prijs

Print
Brussel -

Handicap International heeft vier uitvindingen die het leven van kinderen en volwassenen met een handicap verbeteren dinsdag beloond met de “Design with a Heart”-prijs. Het is al de veertiende editie van de designwedstrijd.

Uit de in totaal twaalf uitzendingen werden vier winnaars gekozen, onderverdeeld in de categorieën “dagelijkse leven”, “werk”, “vrije tijd” en “scholen”. Zij werden beloond met een waardebon van 250 euro voor Brico.

De jongste winnaar bevindt zich in de categorie “scholen”. De 13-jarige Olivier Catfolis ontwikkelde na een projectoproep op school een slimme app die gesprekken registreert en via spraakherkenning naar geschreven tekst vertaalt op een scherm. Zo kan zijn dove oom makkelijk gesprekken volgen.

In de categorie “vrije tijd” won Michèle Rouge met haar aangepaste duikpak. Zij verknipte het klassieke, soms moeilijk aantrekbare duikpak en voegde extra ritsen toe. Zo kunnen minder mobiele mensen ook makkelijk een duikpak aantrekken voor het zwemmen.

Een hoogstandje op de werkvloer kwam van Frank Genar en zijn elektrohydraulische kapperstoel die in hoogte verstelbaar is. Nadat zijn vrouw Ingrid deels verlamd raakte zorgde haar echtgenoot ervoor dat ze de hydraulische stoel zelf kan bedienen vanuit haar starolstoel om zo opnieuw kapster te kunnen zijn.

Ten slotte was er de potjeshouder van ergotherapeute An-Sofie Vandenberghe. Zij maakte een houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende groottes makkelijk in blijven staan, zodat kunnen mensen met één arm ook genieten van een potje yoghurt. De potjeshouder won eveneens de publieksprijs.

(belga)

MEEST RECENT