Dit zijn de vijf vuilste plaatsen in een vliegtuig

Foto: Shutterstock

Vakantie

Dit zijn de vijf vuilste plaatsen in een vliegtuig

Print
Je hebt te weinig plaats, zit opeengepakt met onbekenden en de kans bestaat dat je ook nog eens met een flinke verkoudheid achterblijft. Nee, vliegen is niet altijd een pretje. Maar als je echt niet ziek wilt worden, is het misschien beter om deze vijf plaatsen in het vliegtuig zoveel mogelijk te vermijden omdat ze het vuilst zijn.

Een vliegtuig is sowieso al een broeihaard van bacteriën omdat je er zo dicht opeen zit en de luchtvochtigheid er een stuk lager ligt, maar toch is de ene plaats er al net iets vuiler dan de andere. Het magazine Time zocht uit welke plaatsen je daarom beter vermijdt en selecteerde uiteindelijk een top vijf.

 • Vliegtuigtafeltje
  Volgens een studie die in 2015 werd uitgevoerd door TravelMath zou je uitklaptafeltje tot acht keer meer bacteriën herbergen dan de spoelknop van het toilet in het vliegtuig. Eet daarom zeker nooit iets vanop het tafeltje zelf en maak het bij voorkeur voordien schoon met een hygiënisch doekje.
 • Luchtschachten en gordels
  Ook op de luchtschachten die de instaan voor de ventilatie werden door TravelMath meer bacteriën teruggevonden dan op de spoelknop en ook de gordels moesten daarvoor niet onderdoen. Dat laatste is niet geheel onlogisch want je raakt als passagier minstens vier keer de gordel aan tijdens een vlucht.
 • Toilet
  Hoewel toiletten op het vliegtuig regelmatig worden gepoetst en gedesinfecteerd, blijft het toch een plaats waar je makkelijk een ziekte kunt oplopen. De kleine lavabo's en ingekorte momenten waarbij je je handen kunt wassen, maken dat de bacteriën zich nog sneller verspreiden. 
 • Zetelzakje
  Heel wat passagiers gebruiken het zetelzakje voor zich als een soort van vuilbak. Soms is er voor het poetspersoneel te weinig tijd waardoor enkel de vuilnis er wordt uitgehaald en er geen tijd is om alles te desinfecteren. Daarom wordt aangeraden om ze gewoon niet te gebruiken als je bacteriën wilt vermijden.
 • Stoeltjes aan het gangpad
  Je kunt dan wel opstaan wanneer je dat wilt als je een stoeltje hebt aan het gangpad, maar daar betaal je ook een prijs voor. Die stoeltjes worden sneller aangeraakt door andere passagiers die van en naar het toilet gaan. Het is daarom beter om je hoofd niet aan de kant van het padje te laten rusten als je een dutje doet. 
NIET TE MISSEN