Smeren we binnenkort zonnecrème met ons DNA?

Foto: Shutterstock

Vakantie

Smeren we binnenkort zonnecrème met ons DNA?

Print
Hoe kunnen we ons nog beter beschermen tegen schadelijke zonnestralen? Onderzoekers breken er in elk geval hun hoofd over en zijn nu ook met een mogelijke oplossing gekomen. Een laagje DNA zou ons nog beter tegen de zon beschermen dan zonnecrème. Smeren we binnenkort allemaal DNA?

Onderzoekers van de Amerikaanse Binghamton University voerden allerlei tests uit waarbij ze keken hoe ze huid beter konden beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-stralen. Niet alleen veroudert je huid van de vele blootstelling aan zonlicht, het werkt ook de ontwikkeling van huidkanker in de hand. Daarom wordt ons aangeraden je telkens goed en regelmatig in te smeren met zonnecrème, maar je insmeren met DNA zou nog efficiënter zijn.

Blijkbaar kun je van DNA een soort rekbare folie maken en dat is wat de wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek. Ze bedekten daarbij de huid met zo'n laagje en kwamen tot de conclusie dat het DNA wel beschadigd raakte door de zon, maar niet de huid eronder. Het werkt dus als een soort van tweede huid. Hoe langer het bovendien werd blootgesteld aan het licht, hoe sterker en veerkrachtiger dat vliesje werd. 

NIET TE MISSEN