© erik vandewalle

Wagenpark gaat groene toer op

De gemeente bezit nu twee elektrische wagens en drie CNG-voertuigen (aardgas). Tegen eind dit jaar komen er nog een CNG-bestelwagen en twee hybrides bij.

evdw

De groene wagens staan opgesteld voor het gemeentehuis. Aan de zijkanten opvallende stickers, zodat iedereen direct kan zien dat het om groene wagens gaat die op aardgas of elektrisch rijden.

“Tegen 2020 moet onze CO2-uitstoot met 20% dalen. Daarom vervangen we stelselmatig onze diesel- en benzinevoertuigen door elektrische wagens die honderd procent groene stroom tanken en CNG-voertuigen. CNG staat voor compressed natural gas en wil zeggen dat die voertuigen op aardgas rijden. Zo’n voertuig stoot 20 tot 30% minder CO2 uit en de helft minder CO dan een diesel- of benzinewagen. Daarenboven produceren ze nog eens 95% minder fijn stof”, aldus burgemeester Rik Frans (N-VA).

Tanken in Antwerpen

“Tot voor kort moesten onze CNG-voertuigen in Antwerpen tanken. Veel te omslachtig. Daarom installeerden we een slow-fill tankstation. We tappen af van het aardgasnetwerk en via een compressor wordt het aardgas in de tank van de wagen gebracht. Dat duurt ongeveer vier uur. Dus wanneer onze mensen ’s morgens aan het werk moeten, is er altijd een volle tank”, zegt duurzaamheidsambtenaar Els Veldeman.

In de loop van dit jaar komen er nog eens drie groene voertuigen bij. Het gaat dan om een CNG-bestelwagen en twee hybrides. Die rijden zowel elektrisch als op benzine. 80% van de tijd rijden deze wagens in de gemeente rond en dat doen ze dus elektrisch. Wanneer onze mensen toch verder weg moeten dan de elektrische actieradius, wordt overgeschakeld op benzine”, geeft Els Veldeman nog mee.

300.000 euro

“Tegen het eind van het jaar rijdt meer dan de helft van het Stabroekse wagenpark groen. Daar hangt dan een kostenplaatje aan van om en bij de 300.000 euro. Voor de echte korte afstanden staat voor het personeel ook een elektrische fiets ter beschikking”, vult Els Veldeman nog aan.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio