© VUM

Meer dan miljoen Nederlandse kippen vernietigd, ook in ons land wordt er geruimd

Een nieuw hoofdstuk in de fipronil-saga: in Nederland zijn 10 à 12 pluimveebedrijven geruimd, ruim 1 miljoen kippen werden al vernietigd, ook in ons land zou al minstens één bedrijf geruimd zijn, dat meldt deredactie.be.

adm

De melding komt van het enige Nederlandse bedrijf dat instaat voor het ruimen van pluimveebedrijven. “Er zijn ongeveer 10 à 12 bedrijven die we inmiddels al hebben geruimd. Dat zijn ongeveer 300 à 350.000 kippen die we hebben geruimd, schat ik”, zegt Johan de Rooij van Van Eck Bedrijfshygiëne aan deredactie.be.

Nog volgens de Rooij staan er een “30-tal bedrijven” op de planning. “Dat gaat nog eens over 600.000 tot 1 miljoen kippen.” Nog benadrukt hij dat het vernietigen van besmet pluimvee een pijnloos proces is. De stal van de kippen wordt luchtdicht gemaakt en dan wordt er CO2 in gepompt. ”Binnen een paar seconden zijn ze ook dood, want ze slapen eigenlijk gewoon in”, aldus de Rooij.

Ongerustheid groeit

In tussentijd groeit de politieke onvrede in ons land over de aanpak van deze crisis. Het FAVV was al twee maanden op de hoogte van de eventuele besmetting maar hield de ontdekking geheim om het gerechtelijk onderzoek niet te hinderen. “De burger - consumenten en landbouwers - is ongerust en verwacht een duidelijk antwoord, niet in het minst van de bevoegde ministers”, klinkt het. SP.A wil zelfs een spoedzitting met enkele bevoegde ministers.

Nu in het nieuws