© Photo News

BELGEN OP WK ATLETIEK. Vice-wereldkampioen Milanov stelt teleur: geen finale discus, ook polsstokspringster Smets uitgeschakeld

Philip Milanov heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het discuswerpen op het WK in Londen. De Bruggeling, die twee jaar geleden zilver behaalde, gooide zijn derde discus slechts 63,16 meter ver. Daarmee eindigde hij als veertiende en kwam hij zeven centimeter te kort voor de finale. Fanny Smets werd logisch uitgeschakeld in het polsstokspringen.

drps

De kwalificatieafstand voor de finale lag op 64,50 meter. De eerste poging van Milanov, wiens record op 67,26 meter ligt, kwam niet in de buurt met 62,49 meter.

De spanning begon te stijgen toen Milanov bij zijn tweede poging een nulworp liet optekenen. Op dat moment stond Milanov pas op een negende plaats van de eerste groep discuswerpers.

© Photo News

In tussentijd kwalificeerden onder meer Malachowski en Stähl zich wel al voor de finale. Milanov moest het dus waarmaken met zijn derde worp, maar dat lukte niet. Met 63,16 meter kon hij zich niet automatisch plaatsen. Daarmee eindigde Milanov achtste in zijn groep. Enkel de beste twaalf atleten mogen naar de finale.

Milanov mocht nog even hopen, want in de tweede reeks werd er aanvankelijk erg matig gegooid. Maar uiteindelijk kon de Belg zich niet bij de beste twaalf atleten scharen. Milanov eindigde veertiende en kwam zeven centimeter tekort voor de finale.

Milanov reageerde teleurgesteld: “Ik ben enorm ontgoocheld. Als ik de finale niet haal, ga ik slecht slapen”. Milanov voelde zich stijf en niet goed in zijn vel. “Ik durfde niet voluit te gaan, ik was te voorzichtig.”

© Photo News

Fanny Smets zoals verwacht uitgeschakeld

Polsstokspringster Fanny Smets is er niet in geslaagd de finale te bereiken. Smets geraakte niet over 4,35 meter. De kwalificatiehoogte lag op 4,60 meter, terwijl het Belgisch record van Smets op 4,46 staat. De Waalse begon goed met een gelukte sprong over 4,20 meter. De lat werd daarna op 4,35 meter gelegd. Op die hoogte faalde Smets drie keer, terwijl ze vorige week nog 4,46 meter sprong in Leverkusen, een Belgisch record.

“Ik kan niet ontgoocheld zijn, ook al had ik natuurlijk hoger willen gaan”, reageerde Fanny Smets na afloop. “Ik was lang niet de enige die haar beste hoogte niet haalde. De insteekbak liet het niet toe echt door te gaan op de stok en veel meisjes kwamen op de lat terecht. Ook atletes die records van boven de 4m60 hebben, kwamen in de problemen, zoal Suhr en Sidorova. Op 4m35 had ik wel de hoogte, maar raakte ik telkens licht de lat. Maar ik kan niet ontgoocheld zijn. Ik heb mijn uiterste best gedaan. Nerveus was ik alleen bij mijn eerste sprong op 4m20. De schrik voor drie nulpogingen zat er toch wel in.”

© BELGA

“Beter dan dit zat er vandaag niet in. Ik ben als 31e op de seizoensranglijst naar hier gekomen en word twintigste. De atletes in de finale zijn van een hoger niveau. Dat wist ik op voorhand. Voor een finaleplaats had alles perfect moeten verlopen en was er ook wat geluk nodig geweest. Alleszins heb ik van de sfeer in het stadion genoten. Toen Bolt het stadion inkwam en bij de race van Farah was het echt een gekkenhuis. Het was geweldig.”

© Photo News

Meer sportnieuws